Početna » Pitanja članova 2017 » Diploma: Profesor razredne nastave

Diploma: Profesor razredne nastave

Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom nastalog problema, vezanog za izdavanje diplome, odnosno pokušaja promene naziva stečenog zvanja.

Svi mi (u prilogu navedeni), završili smo Više škole (za obrazovanje vaspitača ili za obrazovanje učitelja), po starom programu. Nastavili smo studije upisom na treću godinu Pedagoškog fakulteta u Somboru školske 2006/2007. i 2007/2008. Godine na osnovu Rešenja o priznavanju prethodno položenih ispita (Rešenje u prilogu) na smer PROFESOR RAZREDNE NASTAVE.

Po završetku studija, krajem 2009-te izdato nam je Uverenje u kom piše da smo završili osnovne akademske studije na studijskom programu PROFESOR RAZREDNE NASTAVE. Od kraja 2009-te godine čekamo diplome.

Dobili smo informaciju sa Fakulteta da je došlo do promene naziva stečenog zvanja s čim ne možemo da se složimo, jer smo mi upisali osnove akademske studije na programu PROFESOR RAZREDNE NASTAVE.

U poslednjih nekoliko dana, na kućnu adresu nam stiže Odluka o snošenju troškova izdavanje diplome za studente koji su upisali studije školske 2006/2007. godine pa nadalje.

Najnovija informacija, od datuma 20.02.2013., objavljena na sajtu Fakulteta, je Obaveštenje o mogućnosti izdavanja diploma na starom obrascu uz uslove da se izvrši ekvivalencija predmeta, uplata od 4,900 din na ime priznavanje ispita i uplata od 10000 din za izdavanje nove javne diplome i poništenje stare koju NISMO NI DOBILI.

Kako je moguće da se sada naše stečeno zvanje menja, na osnovu čega, kada smo mi upisali Osnovne akademske studije na studijskom programu PROFESOR RAZREDNE NASTAVE i da na diplomama ne piše zvanje isto kao na Uverenju?

Mi zahtevamo da naša diploma bude identična sa Uverenjem koje smo dobili po završetku školovanja, bez dodatnih ispita, Uverenja o položenim ispitima, troškova i da na njoj piše zvanje koje smo stekli po završetku Fakulteta.

Molimo Vas za pismeni odgovor u što kraćem roku.

 

ODGOVOR:

 

Povodom pitanja koje ste postavili, po pitanju sadržine spornih diploma, ukazujem Vam na sledeće:

1) Vaše diplome trebaju, sadržinski da glase na ime: “Profesor razredne nastave“, u skladu sa nazivom i uslovima upisa, ovog školovanja.

2) Ako postoje razlozi da ne bude tako, obrazovna ustanova je bila dužna da Vas sve o tome pismeno pojedinačno obavesti, uz navođenje i pružanje dokaza o razlogu i osnovu za takav izmenjen stav, po pitanju uslova Vašeg školovanja, a ako to nije uradila, Vi svi pojedinačno imate pravo da to od njih zahtevate, jer za to imate pravni interes.

3) Isto tako, morali su (a ako nisu) moraju Vam sada, pružiti dokaze o osnovu za dodatnu naplatu novčanog iznosa-povodom izdavanja diploma.

4) Ukoliko Vaša obrazovna ustanova to odbije da učini možete se pismeno obratiti Ministarstvu prosvete, a ako ni to ne da rezultate u razumnom roku, možete zatražiti sudsku zaštitu, pod uslovom da prethodno ništa efikasno ne učini ni prosvetna inspekcija.

 

Za SPRV/ Punomoćnik

Dr Miodrag Brankov/ Advokat

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Plaćanje prekonormnog rada

Nastavnik čija je norma 20 časova, po nalogu direktora radi 22 časa uz obrazloženje da ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × three =