Početna » Novosti » Insert intervjua Milana Trbovića na Kanalu 9 u vezi sa štrajkom prosvetnih radnika

Insert intervjua Milana Trbovića na Kanalu 9 u vezi sa štrajkom prosvetnih radnika


Sutra (četvrtak), 04.10.2018. godine zakazan je još jedan, verovatno i poslednji sastanak u MPNTR, na kojem će reprezentativni sindikati prosvete razgovarati sa resornim ministarstvima Vlade RS u vezi sa zahtevima sindikata o pložaju provetnih radnika u matrici platnih grupa i razreda. Napominjem, da su prosvetni sindikti nezadovoljni, jer osnovni zahtev sindikata nije ispunjen, a to je da svi nastavnici, stručni saradnici, sekretari škola i šefovi računovodstva sa 7. stepenom stručne spreme budu u 9. platnoj grupi. Naime, resorna ministarstva i dalje imaju predlog da nastavnici, stručni saradnici sekretari i šefovi računovodstva sa 7. stepenom stručne spreme ostanu u 8. platnoj grupi u 3. razredu sa koeficijentom 3,84, a da nastavnici sa odeljenskim starešinstvom budu u 9. platnoj grupi, prvom razredu. To bi značilo da bi direktor jedino u prosveti mogao svojom voljom da menja položaj nastavnika u platnim grupama. Kom nastavniku dodeli odeljensko starešinstvo, on će biti u 9. platnoj grupi, a kome ne dodeli, ostaće u 8. platnoj grupi, što je za nas neprihvatljivo! Takođe SRPS zahteva i da nastavnici praktične nastave umesto u VI budu u VII platnoj grupi. Šefovi računovodstva će biti shodno svom stepenu obrazovanja isto vrednovani kao i nastavnici. Primera radi, šef računovodstva sa 7. stepenom stručne spreme će biti u 8. platnoj grupi 3. razredu sa koeficijentom 3,84, kao i nastavnik.

Računica:

Prema predlogu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), koeficijent profesora bez odeljenskog starešinstva je: 3,84, a direktora, bez obzira na to koliko škola ima đaka i zaposlenih 5,99. Na poslednjem sastanku nam je predstavnica Ministarstva finansija saopštila da će osnovica za obračun plata biti 14900,00 dinara.

Dakle:

nastavnik bez odelj. starešinstva bez uračunatog radnog staža bi prema sadašnjem predlogu MDULS imao platu:

3,84 x 14900,00 = 57216,00 din,

a direktor bez uračunatog radnog staža

5,99 x 14900,00 = 89251,00 din,

57216/89215 = 0,641,

Dakle direktor bi od profesora imao u startu veću platu za 64,1% . Plata direktora i u školama sa 70 i manje đaka bi bila oko 90000,00 dinara. Direktori bi bili plaćeni kao bivši piloti JAT-a! Metaforično, oni bi usvajanjem ovakvih koeficijenata bili za nas nebeski ljudi, bogovi bez ikakvog realnog pokrića! Pravljenje ovakvih socijalnih razlika između zaposlenih sa 7. stepenom stručne spreme u prosveti u trenutku, kada je država u tranziciji i teškoj materijalnoj situaciji je NEODGOVORNO, NEOPRAVDANO i SRAMOTNO!!! Direktori, više neće biti jedan od nas, već će pripadati izdvojenom dobro plaćenom establišmentu, sa kojim će Ministar prosvete da „pravi strategiju obrazovanja“. Samo ne znam kakve veze ima takva politika plata sa strategijom obrazovanja do 2030. godine?! Strategija obrazovanja je da i profesori koji znaju da da daju znanje i od kojih, pre svega, zavisi kvalitet obrazovanja budu dobro plaćeni a ne jedino direktori, koji samo daju zaduženja! Očigledno treba stvoriti 1500 radnih mesta (koliko ima približno škola u Srbiji), gde će se na tako sjajno plaćena direktorska radna mesta upodobiti partijski kadrovi i kadrovi bliski vlasti! Pa kakva je onda to strategija?! Strategija obrazovanja siguran sam, nije!

NASTAVLJAMO SA ŠTRAJKOM koji smo započeli 24.09.2018. godine do daljnjeg. Posle sastanka 04.10.2018. godine ćete, poštovane kolege dobiti informaciju o danjem postupanju! Do petka 05.10.2018. godine radimo sigurno sa minimumom procesa rada!

Iznad ovog teksta je intervju koji sam dao Kanalu 9, Novi Sad 02.10.2018. godine.

Predsednik SPRV
Milan Trbović, prof.

O Milan Trbović

Pročitajte

Ponuda za lekarski pregled 26.09.2019. godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + nine =