Početna » Novosti » Sindikati: Đaci neće dobiti knjižice

Sindikati: Đaci neće dobiti knjižice

Članovi četiri sindikata prosvetnih radnika danas su potpuno obustavili rad, a umesto časova u školama, organizovani protesti. Sindikati poručuju da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa. Ministarstvo prosvete tvrdi da u više od polovine škola u Srbiji nema obustave rada ni skraćenih časova.

Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve. U Kraljevu su protestovali ispred gradske, u Nišu ispred školske upave.

„Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo“, rekao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Tomislav Živanović nakon povratka iz zgrade Ministarstva prosvete.

Ministar Srđan Verbić podseća da je potpuna obustava rada nezakonita.

Članovi sindikata okupljeni na Trgu Nikole Pašića poručili su da će đacima biti zaključene ocene, ali da neće biti upisane u đačke knjižice. Ocene, takođe, neće biti „verfikovane“ na sednicama odeljenskih veća čiji će rad nastavnici bojkotovati.

Sindikati već pet nedelja protestuju nezadovoljni odlukom Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u prosveti.

Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

„Nemamo ništa protiv da daju ljudima taj novac, ali naš glavni zahtev ostaje da se u 2015. iz rezervi nadoknade gubici naših plata“, rekao je predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković. 

Prosvetni radnici kažu da ne radi 628 škola i da u gotovo još toliko nastava traje trideset minuta.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da se nastava odviju u oko 90 odsto škola u Srbiji, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova.

Prosvetni radnici započeli su štrajk 17. novembra, a od tada se u većini škola nastava odvija skraćeno.  Oni zahtevaju da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

Unija sindikata prosvetnih radnika je, u otvorenom pismu ministru prosvete Srđanu Verbiću, poručila da je materijalni položaj prosvetnih radnika neodrživ.

Kako je istaknuto, štrajk je jedini način da se ministru skrenu pažnju na važnost i značaj poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika.

 

 

 

O Milan Trbović

Pročitajte

Dopis tri sindikata od 20.09.2019. godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 1 =