Početna » Pitanja članova 2017 » Solidarna pomoć

Solidarna pomoć

– Poštovani, radim u gimnaziji, koja je vaša članica. Blagajnica iz moje škole me je obavestila da imam prava na solidarnu pomoć, po članu 28. Kolektivnog ugovora jer sam duže od tri meseca na bolovanju. Ljudi iz opštine kažu da nemam jer je to trudničko bolovanje. Molim Vas da mi pomognete i objasnite šta i kako da uradim, da ostvarim svoje pravo, ako ga imam, naravno.

Koliko ja vidim ovde nema posebnog tumačenja šta je bolovanje,prema

tome podrazumeva se da je moje bolovanje održavanje trudnoće u skladu

sa ovim članom PKU.

Problem nastaje što opština ne tumači drugo stanje kao osnov za isplatu solidarne pomoći, ali to ne žele pismeno da dokumentuju.

ODGOVOR:

U Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika (“Službeni glasnik RS“ br. 12/2009 i 67/2011) član 28. piše da je poslodavac dužan da zaposlenom, po osnovu solidarnosti, isplati pomoć u slučaju

1) smrti bračnog druga ili deteta – u visini troškova sahrane prema priloženim računima do neoporezivog iznosa;

2) nastanka trajne teške invalidnosti – u visini dve prosečne plate;

3) bolovanja dužeg od tri meseca – u visini jedne prosečne plate;

4) u slučaju nabavke medicinskih pomagala ili lekova – u visini jedne prosečne plate.

U slučaju smrti zaposlenog, porodica ima pravo na naknadu troškova

sahrane prema priloženim računima, do neoporezivog iznosa.

Prosečna plata iz stava 1. ovog člana je prosečna plata po zaposlenom

u ustanovi u prethodnom mesecu, odnosno prosečna zarada isplaćena u Republici Srbiji u prethodnom mesecu u odnosu na mesec isplate solidarne pomoći, prema

poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike,ako je topovoljnije po zaposlenog

Kako je direktor škole Vaš poslodavac, potrebno je da pismenim putem od direktora zatražite Vaša prava koja imate po Posebnom kolektivnom ugovoru u vidu zahteva.Ukoliko Vam on ne odgovri u roku od 8 dana ili odgovori negeativno od dana podnošenja zahteva, potrebno je da podnesete prigovor Školskom odboru. Ukoliko Vam ni oni ne odgovore ili odgovore negativno imate pravo da podnesete tužbu nadležnom sudu u roku od mesec dana.

Vas ne treba da interesuje tumačenje zaposlenih u Vašoj opštini.

Po zakonu imate pravo da otvorite bolovanje iz razloga bolest ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Bolovanje će trajati onoliko koliko traje sprečenost za rad.

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Diploma: Profesor razredne nastave

Poštovani, Obraćamo Vam se povodom nastalog problema, vezanog za izdavanje diplome, odnosno pokušaja promene naziva ...

34 komentara

 1. Postovani, da li solidarnu pomoc dobijaju samo nastavnici koji su primljeni za stalno ili mogu i ja koja sam tu na odredjeno, a bila sam na trudnickom bolovanju vise od 3 meseca?

 2. Milica Stojanovic

  Postovani,ja sam 1.dete rodila u junu 2011.a 2.dete u junu 2015.god.Obzirom da nisam ranije cula za postojanje solidarne pomoci a bila sam oba puta na bolovanju po 5meseci u kontinuitetu da li mogu sada da podnesem skoli zahtev,retroaktivno?Kada to zastareva?

  • Finasijska potraživanja ne zastarevaju 3 godine. Možete da predate zahtev školi za solidarnu pomoć u vezi sa poroditeljskim bolovanjem za 2. dete, jer to potraživanje nije zastarelo.

  • Finasijska potraživanja ne zastarevaju 3 godine. Možete da predate zahtev školi za solidarnu pomoć u vezi sa poroditeljskim bolovanjem za 2. dete, jer to potraživanje nije zastarelo.

 3. Postovani
  Da li odluka o tome ko ce dobiti solidarnu pomoc zavisi iskljucivo od poslodavca( u ovom slucaju direktora skole) ili to mora da odobri neko drugi? Posto blagajnica nase skole tvrdi da je zahtev predala(opstini) u junu ali da jos ceka odgovor. Da li je opstina povezana uopste sa tim?

  • Milan Trbović

   Zahtev za solidarnu pomoć u skladu sa 29. članom PKU podnosite direktoru. On to prijavljuje lokalnoj samoupravi..Ukoliko ne dobijete u skladu sa zakonom i članom 29. PKU solidarnu pomoć,morate da tužite poslodavca.

 4. Postovani imam pravo na solidarnu pomoc, ali ne znam kome da predam molbu, skoli?opstini?

 5. Interesuje me da li poslodavac moze vise puta da isplati solidarnu pomoc? Imala sam dve teze operacije koje su se iskomlikobvale i produzile moj oporavak. U majuove godine sam poslala yahtev i bila isplacena, pa me interesuje da li mogu ponovo da podnesem zahtev. Hvala unapred.

  • Milan Trbović

   Solidarna pomoć sleduje samo jednom u toku kalendarske godine za bolovanje duže od tri meseca u kontinuitetu
   u skladu sa članom 29. PKU.

 6. Poštovani,
  da li će solidarna pomoć biti isplaćena ako trudničko bolovanje traje manje od tri meseca ali je otvoreno porodiljsko bolovanje?

  • Samo u slučaju održavanja trudnoće u skladu sa člamom 29. PKU, ako ste na bolovanju barem od tri meseca u kontinuitetu, imate pravo na solidarnu pomoć u visini jedne prosečne plate jednom u kalendarskoj godini.

 7. Postocani, interesuje me za koju godinu se podnosi zahtev ukoliko je bolovanje trajalo od 5.10.2017 godine a 90 dana istice 3 januara 2018 godine?

 8. Koji je zakonski rok za isplatu solidarne pomoci, jer mi je resenjem utvrdjeno i odobreno a nije isplaćeno vec tri meseca je proslo? Poslodavac kaze nema novca u budžetu.

  • Prošao je zakonski rok. Možete napisati žalbu školskom odboru i ako Vam ne odgovori za 15 dana, sledi tužba. Na žalost, tuži se škola, koju zastupa poslodavac (direktor škole).
   Ukoliko ste naš član obratite se kancelariji SPRV.

 9. Postovani,dobila sam solidarnu pomoc za 2018,ali sam sada na bolovanju do 04.01.2019Da li imam pravo na solidarnu pomoc za 2019 jer mi se bolovanje zavrsava u 2019.godini? Unapred hvala.

  • Imate pravo. U skladu sa članom 29. PKU poslodavac (direktor škole) je duža da zaposlenom, po osnovu solidarnosti, isplati pomoć u slučaju bolovanja dužeg od tri meseca u kontinuitetu – u visini jedne prosečne plate jednom u kalendarskoj godini.Dakle u svakoj kalendarskoj godini imate samo jednom pravo na solidarnu pomoć, ako ste u kontinuitetu barem tri meseca na bolivanju.

 10. Ja sam se porodila maja 2015.godine i do maja 2016.godine sam bila na porodiljskom. Da li imam pravo na solidarnu pomoc?

  • Samo u slučaju održavanja trudnoće u skladu sa člamom 29. PKU, ako ste na bolovanju barem od tri meseca u kontinuitetu, imate pravo na solidarnu pomoć u visini jedne prosečne plate jednom u kalendarskoj godini.

 11. Poštovani, rešenjem Komisije Pio fonda utvrdjena mi je invalidnost od 70 posto. Solidarna pomoć mi je isplaćena za 2018. godinu. Da li se i po osnovu trajne invalidnosti pomoć isplaćuje jednom ili imam pravo svake kalendarske godine. Hvala na odgovoru, jer po mišljenju koje imam nije utvrdjeno da li imam to pravo samo jednom ili više puta. Nigde ne stoji precizno, te vas pitam da li poslodavcu mogu podneti zahtev i u 2019-oj? Hvala.

  • U skladu sa člamon 29. PKU poslodavac (direktopr škole)je dužan da zaposlenom, po osnovu solidarnosti, isplati pomoć u slučaju:
   1) smrti bračnog druga ili deteta – u visini troškova sahrane prema priloženim računima do neoporezivog iznosa,
   2) nastanka trajne teške invalidnosti – u visini dve prosečne plate,
   3) bolovanja dužeg od tri meseca u kontinuitetu – u visini jedne prosečne plate jednom u kalendarskoj godini,
   4) u slučaju nabavke medicinskih pomagala ili lekova koja su definisana pravilnikom o medicinsko-tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava osiguranja – u visini jedne prosečne plate.
   U slučaju smrti zaposlenog, porodica ima pravo na naknadu troškova sahrane prema priloženim računima, do neoporezivog iznosa, samo kod jednog poslodavca.
   Prosečna plata iz stava 1. ovog člana je prosečna plata po zaposlenom u ustanovi u prethodnom mesecu, odnosno prosečna zarada isplaćena u Republici Srbiji u prethodnom mesecu u odnosu na mesec isplate solidarne pomoći, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako je to povoljnije po zaposlenog.

 12. Poštovani,
  da li imam pravo na ponovnu solidarnu pomoć, ako sam predhodno primila u aprilu prošle godine (tada je isplaćena, a zahtev je podnet u novembru 2017., u pitanju je bilo trudnicko bolovanje); nakon toga se nastavilo porodiljsko, a sad mi je po drugi put produženo bolovanje radi posebne nege deteta ( već sam duže od tri meseca na toj vrsti bolovanja)?

  • Imate pravo. U skladu sa članom 29. PKU poslodavac (direktor škole) je duža da zaposlenom, po osnovu solidarnosti, isplati pomoć u slučaju bolovanja dužeg od tri meseca u kontinuitetu – u visini jedne prosečne plate jednom u kalendarskoj godini.

 13. Postovani
  Na trudnickom sam bila 2015.god. nisam ostvarila pravo na osnovu pku, clan 29 jer nisam znala za taj vid davanja. Posle, 2016.sam bila na porodiljskom. Po isteku porodiljskog bila sam na bolovanju radi posebne nege deteta 5 meseci (produzila sam porodiljsko) , od septembra 2016.do februara 2017.
  Da li sada imam pravo da podnesem molbu, za taj period od 5 meseci?
  Hvala

 14. Poštovani,
  da li se iznos solidarne pomoći razlikuje od škole do škole? Čini mi se da negde isplaċuju neto, a negde bruto prosečnu mesečnu zaradu.

  • Milan Trbović

   Novčani iznos solidarne pomoći, koju isplaćuju škole u skladu sa PKU, je jednaka, za svakog zaposlenog, koji ima pravo na pomoć u bilo kojoj školi u Srbiji.

 15. Milan Trbović

  Pogledajte Vaš Poseban kolektivni ugovor za VISOKO OBRAZOVANJE.

 16. Poštovani,posle smrti roditelja niko mi nije rekao da imam pravo na solidarnu pomoć..Od tada je prošlo 4god.Da li je istekao rok za potraživanje ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × three =