Početna » Pitanja članova 2017 » Солидарна помоћ

Солидарна помоћ

– Поштовани, радим у гимназији, која је ваша чланица. Благајница из моје школе ме је обавестила да имам права на солидарну помоћ, по члану 28. Колективног уговора јер сам дуже од три месеца на боловању. Људи из општине кажу да немам јер је то трудничко боловање. Молим Вас да ми помогнете и објасните шта и како да урадим, да остварим своје право, ако га имам, наравно.

Колико ја видим овде нема посебног тумачења шта је боловање,према

томе подразумева се да је моје боловање одржавање трудноће у складу

са овим чланом ПКУ.

Проблем настаје што општина не тумачи друго стање као основ за исплату солидарне помоћи, али то не желе писмено да документују.

ОДГОВОР:

У Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика (“Службени гласник РС“ бр. 12/2009 и 67/2011) члан 28. пише да је послодавац дужан да запосленом, по основу солидарности, исплати помоћ у случају

1) смрти брачног друга или детета – у висини трошкова сахране према приложеним рачунима до неопорезивог износа;

2) настанка трајне тешке инвалидности – у висини две просечне плате;

3) боловања дужег од три месеца – у висини једне просечне плате;

4) у случају набавке медицинских помагала или лекова – у висини једне просечне плате.

У случају смрти запосленог, породица има право на накнаду трошкова

сахране према приложеним рачунима, до неопорезивог износа.

Просечна плата из става 1. овог члана је просечна плата по запосленом

у установи у претходном месецу, односно просечна зарада исплаћена у Републици Србији у претходном месецу у односу на месец исплате солидарне помоћи, према

последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике,ако је топовољније по запосленог

Како је директор школе Ваш послодавац, потребно је да писменим путем од директора затражите Ваша права која имате по Посебном колективном уговору у виду захтева.Уколико Вам он не одговри у року од 8 дана или одговори негеативно од дана подношења захтева, потребно је да поднесете приговор Школском одбору. Уколико Вам ни они не одговоре или одговоре негативно имате право да поднесете тужбу надлежном суду у року од месец дана.

Вас не треба да интересује тумачење запослених у Вашој општини.

По закону имате право да отворите боловање из разлога болест или компликација у вези са одржавањем трудноће. Боловање ће трајати онолико колико траје спреченост за рад.

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Диплома: Професор разредне наставе

Поштовани, Обраћамо Вам се поводом насталог проблема, везаног за издавање дипломе, односно покушаја промене назива ...

51 komentara

 1. Postovani, da li solidarnu pomoc dobijaju samo nastavnici koji su primljeni za stalno ili mogu i ja koja sam tu na odredjeno, a bila sam na trudnickom bolovanju vise od 3 meseca?

 2. Milica Stojanovic

  Postovani,ja sam 1.dete rodila u junu 2011.a 2.dete u junu 2015.god.Obzirom da nisam ranije cula za postojanje solidarne pomoci a bila sam oba puta na bolovanju po 5meseci u kontinuitetu da li mogu sada da podnesem skoli zahtev,retroaktivno?Kada to zastareva?

  • Finasijska potraživanja ne zastarevaju 3 godine. Možete da predate zahtev školi za solidarnu pomoć u vezi sa poroditeljskim bolovanjem za 2. dete, jer to potraživanje nije zastarelo.

  • Finasijska potraživanja ne zastarevaju 3 godine. Možete da predate zahtev školi za solidarnu pomoć u vezi sa poroditeljskim bolovanjem za 2. dete, jer to potraživanje nije zastarelo.

 3. Postovani
  Da li odluka o tome ko ce dobiti solidarnu pomoc zavisi iskljucivo od poslodavca( u ovom slucaju direktora skole) ili to mora da odobri neko drugi? Posto blagajnica nase skole tvrdi da je zahtev predala(opstini) u junu ali da jos ceka odgovor. Da li je opstina povezana uopste sa tim?

  • Milan Trbović

   Zahtev za solidarnu pomoć u skladu sa 29. članom PKU podnosite direktoru. On to prijavljuje lokalnoj samoupravi..Ukoliko ne dobijete u skladu sa zakonom i članom 29. PKU solidarnu pomoć,morate da tužite poslodavca.

 4. Postovani imam pravo na solidarnu pomoc, ali ne znam kome da predam molbu, skoli?opstini?

 5. Interesuje me da li poslodavac moze vise puta da isplati solidarnu pomoc? Imala sam dve teze operacije koje su se iskomlikobvale i produzile moj oporavak. U majuove godine sam poslala yahtev i bila isplacena, pa me interesuje da li mogu ponovo da podnesem zahtev. Hvala unapred.

  • Milan Trbović

   Solidarna pomoć sleduje samo jednom u toku kalendarske godine za bolovanje duže od tri meseca u kontinuitetu
   u skladu sa članom 29. PKU.

 6. Poštovani,
  da li će solidarna pomoć biti isplaćena ako trudničko bolovanje traje manje od tri meseca ali je otvoreno porodiljsko bolovanje?

  • Само у случају одржавања трудноће у складу са чламом 29. ПКУ, ако сте на боловању барем од три месеца у континуитету, имате право на солидарну помоћ у висини једне просечне плате једном у календарској години.

 7. Postocani, interesuje me za koju godinu se podnosi zahtev ukoliko je bolovanje trajalo od 5.10.2017 godine a 90 dana istice 3 januara 2018 godine?

  • Три месеца правно истиче у вашем случају 5.1.2019. године и подноси се за 2018. годину.

 8. Koji je zakonski rok za isplatu solidarne pomoci, jer mi je resenjem utvrdjeno i odobreno a nije isplaćeno vec tri meseca je proslo? Poslodavac kaze nema novca u budžetu.

  • Прошао је законски рок. Можете написати жалбу школском одбору и ако Вам не одговори за 15 дана, следи тужба. На жалост, тужи се школа, коју заступа послодавац (директор школе).
   Уколико сте наш члан обратите се канцеларији СПРВ.

 9. Postovani,dobila sam solidarnu pomoc za 2018,ali sam sada na bolovanju do 04.01.2019Da li imam pravo na solidarnu pomoc za 2019 jer mi se bolovanje zavrsava u 2019.godini? Unapred hvala.

  • Имате право. У складу са чланом 29. ПКУ послодавац (директор школе) је дужа да запосленом, по основу солидарности, исплати помоћ у случају боловања дужег од три месеца у континуитету – у висини једне просечне плате једном у календарској години.Дакле у свакој календарској години имате само једном право на солидарну помоћ, ако сте у континуитету барем три месеца на боливању.

 10. Ja sam se porodila maja 2015.godine i do maja 2016.godine sam bila na porodiljskom. Da li imam pravo na solidarnu pomoc?

  • Само у случају одржавања трудноће у складу са чламом 29. ПКУ, ако сте на боловању барем од три месеца у континуитету, имате право на солидарну помоћ у висини једне просечне плате једном у календарској години.

 11. Poštovani, rešenjem Komisije Pio fonda utvrdjena mi je invalidnost od 70 posto. Solidarna pomoć mi je isplaćena za 2018. godinu. Da li se i po osnovu trajne invalidnosti pomoć isplaćuje jednom ili imam pravo svake kalendarske godine. Hvala na odgovoru, jer po mišljenju koje imam nije utvrdjeno da li imam to pravo samo jednom ili više puta. Nigde ne stoji precizno, te vas pitam da li poslodavcu mogu podneti zahtev i u 2019-oj? Hvala.

  • У складу са чламон 29. ПКУ послодавац (директопр школе)је дужан да запосленом, по основу солидарности, исплати помоћ у случају:
   1) смрти брачног друга или детета – у висини трошкова сахране према приложеним рачунима до неопорезивог износа,
   2) настанка трајне тешке инвалидности – у висини две просечне плате,
   3) боловања дужег од три месеца у континуитету – у висини једне просечне плате једном у календарској години,
   4) у случају набавке медицинских помагала или лекова која су дефинисана правилником о медицинско-техничким помагалима која се обезбеђују из средстава осигурања – у висини једне просечне плате.
   У случају смрти запосленог, породица има право на накнаду трошкова сахране према приложеним рачунима, до неопорезивог износа, само код једног послодавца.
   Просечна плата из става 1. овог члана је просечна плата по запосленом у установи у претходном месецу, односно просечна зарада исплаћена у Републици Србији у претходном месецу у односу на месец исплате солидарне помоћи, према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике, ако је то повољније по запосленог.

 12. Poštovani,
  da li imam pravo na ponovnu solidarnu pomoć, ako sam predhodno primila u aprilu prošle godine (tada je isplaćena, a zahtev je podnet u novembru 2017., u pitanju je bilo trudnicko bolovanje); nakon toga se nastavilo porodiljsko, a sad mi je po drugi put produženo bolovanje radi posebne nege deteta ( već sam duže od tri meseca na toj vrsti bolovanja)?

  • Имате право. У складу са чланом 29. ПКУ послодавац (директор школе) је дужа да запосленом, по основу солидарности, исплати помоћ у случају боловања дужег од три месеца у континуитету – у висини једне просечне плате једном у календарској години.

 13. Postovani
  Na trudnickom sam bila 2015.god. nisam ostvarila pravo na osnovu pku, clan 29 jer nisam znala za taj vid davanja. Posle, 2016.sam bila na porodiljskom. Po isteku porodiljskog bila sam na bolovanju radi posebne nege deteta 5 meseci (produzila sam porodiljsko) , od septembra 2016.do februara 2017.
  Da li sada imam pravo da podnesem molbu, za taj period od 5 meseci?
  Hvala

 14. Poštovani,
  da li se iznos solidarne pomoći razlikuje od škole do škole? Čini mi se da negde isplaċuju neto, a negde bruto prosečnu mesečnu zaradu.

  • Milan Trbović

   Novčani iznos solidarne pomoći, koju isplaćuju škole u skladu sa PKU, je jednaka, za svakog zaposlenog, koji ima pravo na pomoć u bilo kojoj školi u Srbiji.

 15. Milan Trbović

  Pogledajte Vaš Poseban kolektivni ugovor za VISOKO OBRAZOVANJE.

 16. Poštovani,posle smrti roditelja niko mi nije rekao da imam pravo na solidarnu pomoć..Od tada je prošlo 4god.Da li je istekao rok za potraživanje ?

 17. Postovani, koji je rok za isplatu solidarne pomoci? I da li se taj rok racuna od momenta predaje zahteva ili od dobijenog resenja? Hvala!

 18. Poštovani,supruga je operisala dojku ali nije bila na bolovanju 3 meseca.
  Ima li pravo na solidarnu pomoć (eventualno po osnovu invalidnosti ili pomagala(veštačka dojka) i ko o tome odlučuje.

 19. Poštovani,
  na bolovanju za posebnu negu deteta sam duže od tri meseca (od komisije sam dobila 6 meseci). Podnela sam zahtev za solidarnu pomoć prema Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i zahtev je odbijen, jer se solidarnu pomoć prema mišljenju i tumačenju većine pravnika sa kojima sam se konsultovala odnosi na lično bolovanje uz doznake, a ne na bolovanje za posebnu negu deteta.
  Da li se i Vi slažete u vezi sa tim?

  Srdačan pozdrav!

  • Milan Trbović

   Моје мишљење је да имате право на солидарну помоћ у складу са чланом 29. ПКУ у висини једне просечне плате једном у календарској години.

 20. Postovani, 2018. godine sam bila na trudnickom duze od 3 meseca i za to sam dobila silidarnu pomoc. Nakon porodiljskog bolovanja i bolovanja radi nege deteta dobila sam bolovanje radi posebne nege deteta u 2019. godini. Da li imam pravo da podnesem zahtev za solidarnu pomoc za to vreme dok sam bila na bolovanju radi posebne nege deteta koje je trajalo 6 meseci?

  • Milan Trbović

   Према Посебним колективном уговору за запослене у основном и средњем образовању и домовима ученика у ставу 1. члана 29 пише: „Послодавац је дужан да запосленом, по основу солидарности, исплати помоћ у случају:

   3) боловања дужег од три месеца у континуитету – у висини једне просечне плате једном у календарској години.“
   Дакле, имате право на солидарну помоћ у овој календарској години.

 21. Postovanje, na bolovanje sam od 1.10.2019 , i jos uvek sam . Podnesam zahtev za solidarnu pomoc 21.01.2020. i odobreno je 24.01.2020 i izplaceno je. Da li mogu da podnesem opet zahtev solidarnu pomoc, posto sam jos uvek na bolovanje?

  • Dobar dan, ja jos uvek nisam dobila odgovor

   • Како је директор школе Ваш послодавац, потребно је да писменим путем од директора затражите исплату солидарне помоћи уколико имате право на солидарну помоћ у складу са чланом 29. Посебног колективног уговора у виду захтева.Уколико Вам он не одговри у року од 8 дана или одговори негеативно од дана подношења захтева, потребно је да поднесете приговор Школском одбору. Уколико Вам ни они не одговоре или одговоре негативно имате право да поднесете тужбу надлежном суду у року од месец дана.

  • Послодавац(директор школе) је дужан да Вам у складу са чланом 29. ПКУ исплати солидарну новчану помоћ у случају боловања дужег од три месеца у континуитету – у висини једне просечне плате једном у календарској години, на основу вашег писменог захтева.

 22. predato mi je u februaru ove godine za pomoc ja sam na trudničkom duze od 3 meseca koliko se čeka isplata

 23. Poštovani, na neprekidnom bolovanju za održavanje trudnoće bila sam od 01.10.2019. do 04.04.2020.godine. Podnela sam zahtev za solidarnu pomoć 31.12.2019. i dobila solidarnu pomoć.
  S obzirom na to da u 2020. godini ima još više od 3 meseca, interesuje me da li imam pravo na solidarnu pomoć i u 2020.. godini.Hvala.

  • Послодавац(директор школе) је дужан да Вам у складу са чланом 29. ПКУ исплати солидарну новчану помоћ у случају боловања дужег од три месеца у континуитету – у висини једне просечне плате једном у календарској години.
   Дакле, имате право на солидарну помоћ за 2020. годину.

 24. Имали сте право на новчану солидарну помоћ једном за сваку календарску годину у складу са чланом 29. ПКУ.
  Ово право не застарева 3 године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 1 =