Početna » Pitanja članova 2017 » Солидарна помоћ

Солидарна помоћ

– Поштовани, радим у гимназији, која је ваша чланица. Благајница из моје школе ме је обавестила да имам права на солидарну помоћ, по члану 28. Колективног уговора јер сам дуже од три месеца на боловању. Људи из општине кажу да немам јер је то трудничко боловање. Молим Вас да ми помогнете и објасните шта и како да урадим, да остварим своје право, ако га имам, наравно.

Колико ја видим овде нема посебног тумачења шта је боловање,према

томе подразумева се да је моје боловање одржавање трудноће у складу

са овим чланом ПКУ.

Проблем настаје што општина не тумачи друго стање као основ за исплату солидарне помоћи, али то не желе писмено да документују.

ОДГОВОР:

У Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика (“Службени гласник РС“ бр. 12/2009 и 67/2011) члан 28. пише да је послодавац дужан да запосленом, по основу солидарности, исплати помоћ у случају

1) смрти брачног друга или детета – у висини трошкова сахране према приложеним рачунима до неопорезивог износа;

2) настанка трајне тешке инвалидности – у висини две просечне плате;

3) боловања дужег од три месеца – у висини једне просечне плате;

4) у случају набавке медицинских помагала или лекова – у висини једне просечне плате.

У случају смрти запосленог, породица има право на накнаду трошкова

сахране према приложеним рачунима, до неопорезивог износа.

Просечна плата из става 1. овог члана је просечна плата по запосленом

у установи у претходном месецу, односно просечна зарада исплаћена у Републици Србији у претходном месецу у односу на месец исплате солидарне помоћи, према

последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике,ако је топовољније по запосленог

Како је директор школе Ваш послодавац, потребно је да писменим путем од директора затражите Ваша права која имате по Посебном колективном уговору у виду захтева.Уколико Вам он не одговри у року од 8 дана или одговори негеативно од дана подношења захтева, потребно је да поднесете приговор Школском одбору. Уколико Вам ни они не одговоре или одговоре негативно имате право да поднесете тужбу надлежном суду у року од месец дана.

Вас не треба да интересује тумачење запослених у Вашој општини.

По закону имате право да отворите боловање из разлога болест или компликација у вези са одржавањем трудноће. Боловање ће трајати онолико колико траје спреченост за рад.

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Диплома: Професор разредне наставе

Поштовани, Обраћамо Вам се поводом насталог проблема, везаног за издавање дипломе, односно покушаја промене назива ...

13 komentara

 1. Postovani, da li solidarnu pomoc dobijaju samo nastavnici koji su primljeni za stalno ili mogu i ja koja sam tu na odredjeno, a bila sam na trudnickom bolovanju vise od 3 meseca?

 2. Milica Stojanovic

  Postovani,ja sam 1.dete rodila u junu 2011.a 2.dete u junu 2015.god.Obzirom da nisam ranije cula za postojanje solidarne pomoci a bila sam oba puta na bolovanju po 5meseci u kontinuitetu da li mogu sada da podnesem skoli zahtev,retroaktivno?Kada to zastareva?

  • Finasijska potraživanja ne zastarevaju 3 godine. Možete da predate zahtev školi za solidarnu pomoć u vezi sa poroditeljskim bolovanjem za 2. dete, jer to potraživanje nije zastarelo.

  • Finasijska potraživanja ne zastarevaju 3 godine. Možete da predate zahtev školi za solidarnu pomoć u vezi sa poroditeljskim bolovanjem za 2. dete, jer to potraživanje nije zastarelo.

 3. Postovani
  Da li odluka o tome ko ce dobiti solidarnu pomoc zavisi iskljucivo od poslodavca( u ovom slucaju direktora skole) ili to mora da odobri neko drugi? Posto blagajnica nase skole tvrdi da je zahtev predala(opstini) u junu ali da jos ceka odgovor. Da li je opstina povezana uopste sa tim?

  • Milan Trbović

   Zahtev za solidarnu pomoć u skladu sa 29. članom PKU podnosite direktoru. On to prijavljuje lokalnoj samoupravi..Ukoliko ne dobijete u skladu sa zakonom i članom 29. PKU solidarnu pomoć,morate da tužite poslodavca.

 4. Postovani imam pravo na solidarnu pomoc, ali ne znam kome da predam molbu, skoli?opstini?

 5. Interesuje me da li poslodavac moze vise puta da isplati solidarnu pomoc? Imala sam dve teze operacije koje su se iskomlikobvale i produzile moj oporavak. U majuove godine sam poslala yahtev i bila isplacena, pa me interesuje da li mogu ponovo da podnesem zahtev. Hvala unapred.

  • Milan Trbović

   Solidarna pomoć sleduje samo jednom u toku kalendarske godine za bolovanje duže od tri meseca u kontinuitetu
   u skladu sa članom 29. PKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 1 =