Početna » Novosti » Svetosavska akademija pod vedrim nebom

Svetosavska akademija pod vedrim nebom

Oko 3.000 nastavnika koji istrajavaju u štrajku marširalo od Hrama Svetog Save do Trga republike.
U Beogradu su održane dve Svetosavske akademije: jedna pod vedrim nebom, na Trgu republike, u kojoj je učestvovalo oko tri hiljade prosvetnih radnika iz cele Srbije koji štrajkuju od 17. novembra, i druga u Narodnom pozorištu u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prosvetari čiji je štrajk ušao i u drugo polugodište, okupili su se na platou ispred Hrama Svetog Save između 16 i 17 časova. Po rečima portparola Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, odustalo se od ideje da nastavnici iz svojih mesta krenu dan ranije pešice za Beograd, već su dolazili kolima i autobusima.

Prosvetni radnici su došli iz Čačka, Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Zrenjanina, Kruševca, Kragujevca, a u koloni su nosili parole „Ko je pojeo moj fakultet”, „Zahtevamo redovne i dobre penzije i plate”. Svetosavski marš se odvijao centralnim gradskim ulicama, preko Slavije i Terazija, a za to vreme je saobraćaj povremeno obustavljan.

Nastavnici su oko 18 časova stigli do centra Beograda, gde su se na bini u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta smenjivali govornici iz škola širom Srbije i puštale prigodne svetosavske pesme. Neki od njih su držali u rukama upaljene sveće, a videli smo i Milorada Antića, predsednika Srednjih stručnih škola Beograda, kako promrzlim kolegama deli čokoladice. Protest je završen oko pola sata pre početka Svetosavske akademije u Narodnom pozorištu.

Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete trebalo bi da budu nastavljeni u četvrtak, kada se očekuje da predlog posebnog kolektivnog ugovora (PKU) bude razmatran na sednici Vlade Srbije, treći put od početka štrajka. Predstavnici zaposlenih u obrazovanju insistiraju na tome da se PKU potpiše odmah, jer 29. januara prestaju da važe svi kolektivni ugovori, nezavisno od Sporazuma o prekidu štrajka. Vlada i Ministarstvo prosvete insistiraju s druge strane da se ova dva dokumenta potpišu istovremeno, što po sindikatima znači usporavanje pregovora i nastavak štrajka.

Podsećanja radi, štrajk organizuju četiri reprezentativna sindikata – Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika, „Nezavisnost” i Sindikat obrazovanja Srbije. Oni traže da prosvetni radnici budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, da se uvedu platni razredi, donese posebni kolektivni ugovor i izmeni zakon.

Izvor: Politika

O Milan Trbović

Pročitajte

Dopis tri sindikata od 20.09.2019. godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 4 =