Početna » Pitanja članova » Zakonske obaveze poslodavca i zaposlenih

Zakonske obaveze poslodavca i zaposlenih

– Da li je škola koja ima svoj sajt obavezna da svoja zvanična dokumenta (Godišnji plan rada, Pravilnici i dr.) ubaci na taj sajt da bi ga svi videli ili ne?

 

ODGOVOR:

Koliko je meni poznato, ne postoji izričita zakonska obaveza Vaše škole da na svom sajtu objavi zvanična dokumenta, koja Vi navodite, ali je to za očekivati da uradi, obzirom da bi to trebalo da bude jedan od glavnih razloga postojanja sajta.

Međutim, sva lica (a to su svakako i svi zaposleni u Vašoj školi) koji imaju pravni interes, imaju pravo da izvrše uvid i kopiraju o svom trošku neka ili sva dokumenta koja ste Vi naveli, i to su odgovorna lica u Vašoj školi dužna da im obezbede u razumnom roku, na pogodan način.

– Radim u osnovnoj školi na radnom mestu nastavnika. Kad sam se zaposlio imao sam završenu srednju školu (IV stepen), u 2012. sam diplomirao na fakultetu (VII stepen)

Moje pitanje: Od kog momenta ostvarujem pravo na višu zaradu (kao VII stepen), da li od momenta diplomiranja ili koji je drugi relevantni momenat?

 

ODGOVOR:

Momentom diplomiranja, Vi ste stekli pravo da o tome obavestite zvanično Vašu školu i da od tada zatražite da Vam se obračunava i isplaćuje zarada, koja je u skladu sa Vašim radnim mestom i dostignutim nivoom stručne spreme.

Ako ste tako postupili, imate pravo da od tog momenta (zvaničnog pismenog obaveštavanja poslodavca) koristite ovo pravo, a ako to do sada niste učinili, stičete to pravo od momenta kada tako postupite.

 

Dr Miodrag Brankov advokat

 

– Molim Vas da mi odgovorite da li radnik (bivši direktor – drugi mandat) ukokiko je bio zaposlen sa 40% na neodređeno vreme kao nastavnik geografije , a 60% na određeno vreme – kao pomoćnik direktora -trebao biti stavljen na listu Školske uprave bez obzira što je imao pun fond časova u trenutku kada je prestao biti direktor ili tek onda kada je prestao biti pomoćnik pa ostao neraspoređen sa 60% radnog vremena.

 

ODGOVOR:

 

Takav zaposleni je trebao biti stavljen na listu Školske uprave tek kada je prestao biti pomoćnik pa je ostao neraspoređen sa 60% radnog vremena.

 

Dr Miodrag Brankov advokat

 

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Godišnji odmor

PITANJE: Da li zaposleni nastavnik skole koji je stekao uslov za penziju, i ide u ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × one =