Početna » Pitanja članova » Zapošljavanje u javnom sektoru

Zapošljavanje u javnom sektoru

PITANJE: Kako tumačite novi Zakon koji zaustavlja zapošljavanje u javnom sektoru, konkretno u prosveti. Naime, ako je nastavnik otisao 31. avgusta u penziju i na to mesto primljen radnik do raspisivanja konkursa, a konkurs bi trebalo uskoro da izađe, šta ce sada biti? Sme li direktor raspisati konkurs na neodređeno? Radi se o 55% časova a u toj opštini nema nastavnika koji predaju taj predmet a da su izgubili neke časove.
Hvala.
ODGOVOR:

Iako je u pitanju, kako sami kažete “novi Zakon“, za koji još nije formirana sudska praksa u vidu sudskih presuda koje tretiraju ovakva pitanja, mišljenja sam da direktor u konkretnoj situaciji, pri takvim okolnostima ima pravo da raspiše konkurs.
Advokat dr Miodrag Brankov, pravni savetnik SPRV

PITANJE:

Kako da postupi škola kod prijema nastavnika  nakon stupanja na snagu zakona o zabrani zapošljavanja kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskih srestava kada se pojave upražnjena radna mesta pri odlasku u penziju ili pri odlasku na trudnička bolovanja ili u slučaju raskida radnog odnosa a takvog profila nastavnika nema sa nepunom normom ili neraspoređenih?

ODGOVOR:

U tom slučaju, škola ima osnova da se raspiše konkurs za popunu upražnjenih radnih mesta-na gore opisani način, jer nije u pitanjuju otvaranje novih radnih mesta, nego popuna već postojećih radnih mesta.

S poštovanjem

advokat SPRV-a

dr Miodrag Brankov

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Godišnji odmor

PITANJE: Da li zaposleni nastavnik skole koji je stekao uslov za penziju, i ide u ...

3 komentara

  1. Milan Trbović

    Ove kalendarske godine nije moguće raspisati konkurs za radno mesto na neodređeno vreme. Direktor ima diskreciono pravo da primi jednog od kandidata na radno mesto ali ISKLJUČIVo na određeno
    vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − 14 =