Početna » Новости » Besplatni udžbenici – teret za prosvetu

Besplatni udžbenici – teret za prosvetu

Poslednjih nekoliko godina, takozvani ,,besplatni“ udžbenici su česta tema među prosvetnim radnicima, ali se uvek priča tu i završava.

Udžbenici su besplatni isključivo za roditelje učenika mlađih razreda, i to za sve, bez obzira na imovinsko stanje roditelja. Tako udžbenike dobijaju i oni čiji bi roditelji mogli da kupe ,,pola škole“, a i oni čiji roditelji imaju jedva dovoljno novca za golu egzistenciju.

U svakom slučaju, novac za te udžbenike izdvaja se iz sredstava namenjenih prosveti.

Tako dolazimo u paradoksalnu situaciju – da u školama nema lopti, ne postoje sale za fizičko, nema osnovnih učila, nema pristojnih toleta, ali, svi učenici imaju besplatne udžbenike!

SPRV (Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine) nije protiv podele besplatnih udžbenika. Ali, za to bi trebalo izdvojiti sredstva iz nekog drugog budžeta. Zatim, trebalo bi pomoći deci čiji roditelji imaju mala primanja, a ne poklanjati udžbenike i radne listove svima.

Dolazimo u paradoksalnu situaciju, do kraja četvrtog razreda učenici dobijaju udžbenike na korišćenje, a radne listove u vlasništvo, a od petog razreda, svi kupuju udžbenike, koji, kao što znamo, nisu ni malo jeftini.

Ako bismo pogledali kroz novac, to bi izgledalo ovako: za udžbenike, odnosno radne listove, svake godine se za jednu školu izdvoji oko milion dinara, a  za popravke na školi predviđa se svega oko 150 000 dinara!

Posedovanje udžbenika nije ,,ulaganje u obrazovanje“ kao što tvrdi ministarstvo prosvete. Ulaganje u obrazovanje bi trebalo da podrazumeva opremanje škola i uvođenje novih nastavnih sredstava, kao i mogućnost njihovog korišćenja.

S druge strane, u srednjim školama postoje smerovi (najčešće ogledna odeljenja), u kojima se koriste udžbenici preko 20 godina stari.  Postoje i određeni predmeti za koje ne postoje propisani udžbenici, tako da se prosvetni radnici ,,,snalaze“ sami, ali to samim tim i znači da je moguća neusklađenost između istih predmeta u različitim gradovima.

Ivana Bošnjak

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

САОПШТЕЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА ОД 29. 09. 2023. ГОДИНЕ