Početna » Новости » BEZ DOGOVORA S VERBIĆEM: 1.000 škola u štrajku od ponedeljka

BEZ DOGOVORA S VERBIĆEM: 1.000 škola u štrajku od ponedeljka

Časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Čak 75 odsto zaposlenih u prosveti nalazi se u jednom od četiri reprezentativna sindikata.

BEOGRAD – Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete nisu danas na sastanku sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem uspeli da se dogovore o svojim zahtevima, tako da će u ponedeljak početi štrajk.

Predstavnica Unije prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je novinarima posle sastanka da sindikati traže izuzimanje prosvetnih radnika iz odluke o smanjenju plata i izvođene platnih razreda.
Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je da očekuju da sindikati poštuju zakonski minimum rada i a da je najvažnije da se ne ugrozi bezbednost dece.Verbić je prisustvovao na sastanku, ali nije davao izjave.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete nisu danas na sastanku sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem uspeli da se dogovore o svojim zahtevima, tako da će u ponedeljak početi štrajk.
Predstavnica Unije prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je novinarima posle sastanka da sindikati traže izuzimanje prosvetnih radnika iz odluke o smanjenju plata i izvođene platnih razreda.

U ponedeljak četiri reprezentativna sindikata počinju štrajk i časovi će biti skraćeni na 30 minuta, rekla je Janković i istakla da se 75 odsto zaposlenih u prosveti nalazi u jednom od četiri reprezentativna sindikata. Predsednik Sindikata radnika prosvete Slobodan Brajković rekao je da će štrajk trajati sve dok ne budu ispunjeni zahtevi sindikata i da očekuje da u njemu učestvuje oko 1.000 škola. Njegov kolega iz sindikata Nezavisnost Tomislav Živanović je pozvao roditelje učenika da podrže zahteve sindikata i na taj način se izbore za bolje obrazovanje.Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je da očekuju da sindikati poštuju zakonski minimum rada i da je najvažnije da se ne ugrozi bezbednost dece.

Na pitanje da li će nastavnicima koji budu štrajkovali biti smanjenje plate, Kostić je rekao da o tome ne odlučuje Ministarstvo prosvete nego direktori škola.

Verbić je prisustvovao na sastanku, ali nije davao izjave.

Izvor:  Kurir

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...