Početna » Новости » Блокиране 73 школе

Блокиране 73 школе

Према подацима Народне банке, у Србији су тренутно у блокади 73 основне и средње школе, са дугом од 120, 6 милиона динара, без камате, а највећи дужник је новобеоградска Графичка школа.

Рачуни основних и средњих школа блокирани су због неисплаћивања јубиларних награда, инвестиција, материјалних трошкова, превоза ученика и запослених и неизмирених рачуна за грејање, струју, воду, чишћење…

Дугови настају углавном због неизмиривања обавеза локалних самоуправа према школама, па је тако највише блокираних школа на подручју Ниша (17), Новог Пазара (13), Смедеревске Паланке (13), Крагујевца (7), Лесковца (5), Београда (3), Гњилана (2), Новог Сада, Врања, Зубиног Потока, Сечња….

Највеће задужење има Графичка школа са Новог Београда, скоро 29,5 милиона динара и према подацима НБС блокада је ушла у шесту годину, што је рекорд.

Међу блокиранима је и новосадски Регионални центар за таленте, али и по многима најбоља београдска школа – Трећа београдска гимназија, показују подаци НБС од 5. фебруара.

Запослени у свим блокираним школама плату добијају редовно, јер се исплаћује директно из Трезора, али проблем настаје када школа не може да подигне новац за материјалне трошкове, јер је отишао повериоцу за плаћање дуга.

На састанку с директорима школа договорено је да динамика плаћања у фебруару буде нешто бржа него што је било у јануару а да приоритет имају обавезе које су довеле до блокаде.

Велаја је навела да износ заосталих средстава према Закону о роковима плаћања у комерцијалним трансакцијама у овом тренутку износи око 57 милиона динара, нагласивши да ће сви проблеми с плаћањем бити решени до краја марта.

Извор:  Танјуг

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...