Početna » Zanimljivosti » Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је бодовање ученика према успеху из основне школе најправедније у овом моменту и да ће уколико буде доста ученика са истим бројем бодова једно од решења бити и прошерење одељења у средњим школама.

„Ми смо то и прошле године дозвољавали. Једноставно уколико постоји велики притисак ученика, тада директори школа од нас траже да се дозволи проширење одељења и ми смо то дозвољавали и прошле године. Видећемо колико је таквих случајева бити“, рекао је Костић гостујући на РТС-у

Он је додао да ће се у обзир узимати и резултати са међународних и републичких такмичења, као и да је било предлога да се уваже и резултати са нижих такмичења, али да ту солуцију нису разматрали.

„У овом тренутку Комисија је донела одлуку да се деца упишу на основу успеха и то је најправеднији начин, с обзиром на ванредне околности. Министарство просвете нити је желело, нити је учествовало у томе да неко покраде тестрове“, нагласио је Костић.

Он је додао да је пре двадесетак година упис обављан на овакав начин и да није било проблема и да је ово једини могући начин да обави рангирање.

Костић је подсетио да данас почиње попуњавање листа жеља, и додао да ако деца буду попунила 20 жеља сигурно ће бити уписана, јер места има довољно за све.

На констатацију да нису све школе исте као и да нису све петице исте, Костић је рекао да није у реду причати о тежини петице или четворке, јер је професор предлагач оцене, а оцену утврђује одељенско веће, као и да свака школа има Правилник о оцењивању кога се примењује.

Председник републичке уписне комисије је казао да се залаже да се задржи завршни испит јер се на њему проверава степен усвојености стандарда постигнућа, подиже ниво квалитета образовања , тек на трећем месту је селекција ученика.

„Морам да кажем да су неке ствари невероватне. Прво нам стижу мејлови немојте рачунати тестове са завршног испита, јер су тестови откривени, а затим што нисте рачунали тестове јер није превише тога било“, рекао је Костић.

 

(Танјуг)

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Републичка испитна комисија поништила целу малу матуру

Мала матура се поништава и резултати с испита неће се узимати у обзир приликом уписа ...