Početna » Новости » Da li su prosvetni radnici problem u državi Srbiji?

Da li su prosvetni radnici problem u državi Srbiji?

Kako se približavamo 1. novembru, sve je izvesnije da će se realizovati najavljeno smanjenje plata, između ostalih i plate prosvetnih radnika.
Dva pokušaja najave velikog štrajka (totalna obustava rada) i poziv na Tribinu u Domu sindikata predstavnike Vlade Srbije nikoga u vlasti ne zanima. Ministri u Vladi Srbije, predsednik Vlade Srbije…. , ne primećuju da prosvetni radnici postoje u zemlji Srbiji. Naravno primetiće tih 120000 zaposlenih u prosveti kada im budu smanjene plate.

Sada se postavljaju sledeća pitanja:
1. Koliko će se zarada tačno umanjiti, paušalno kažu oko 10%?!
2. Ali pitam se od čega 10%?
3. Kolika je uopšte zarada prosvetnog radnika?
4. Koliki je topli obrok, a koliki regres?

Izgleda da ministre finansija i prosvete treba podsetiti da su u zarade prosvetnih radnika ugrađene i dve kategorije koje nam po zakonu pripadaju, A NIKO NE ZNA KOLIKO JE TO .
Dakle da li će se pri umanjenju zarada, odbiti topli obrok i regres, pa od preostalog iznosa umanjiti tih 10%? Možda nam konačno bude jasno kada nam smanje plate po čime su se rukovodili? Možda, ako pre toga njima bude jasno….
Zatim, ne zaboravimo da je odnos najmanje i najveće zarade 2008. godine bio 1:3, a da je sada 1:1,7 sa velikim izgledom da se uskoro još više smanji. Perspektiva nam je da ćemo uskoro svi u prosveti biti ma „minimalcu“.
Postavlja se još jedno pitanje: „Da li će se i kada potisati novi Poseban kolektivni ugovor?“, čija pravosnažnost ističe krajem januara 2015. godine. Da li zaposleni nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju treba da imaju koliko toliko dostojanstven život ili je samo bitno zadovoljiti formu planovima, programima, seminarima (koji su izuzetno lošeg kvaliteta, čast izuzecima)…..?
Da li na najamanje plaćenim i najobrazovanijim radnicima – profesorima, zaposlenim u javnom sektoru treba štedeti ili postoje oni u ovoj zemlji na kojima i te kako može da se uštedi?
Da li će Vlada Srbije uvesti pravedno platni razrede za sve službe u javnom sektoru ili je to nova farsa za široke narodne mase…..? Mislim da mi u prosveti znamo odgovor na to pitanje!

Svetlana Banjac, prof.

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...