Početna » Novosti » И даље без договора наставника и просветних власти

И даље без договора наставника и просветних власти

После готово четири месеца штрајка просветних радника, данас је у Министарству просвете одржан нови састанак представника два синдиката и просветних власти, а који је и овога пута завршен – без икаквог договора.

Утисак чланова председништва Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије је да су наставници и министар „даље од договора него икада”, а синдикалисти замерају и то што је „Срђан Вербић имао преча посала од разговора о прекиду штрајка, па је послао Немању Ђорђевића, шефа кабинета и помоћника др Зорана Костића”.

У Унији кажу да је срамота што је овај сусрет уприличен зато што су га синдикати иницирали, а не зато што је Министарство сматрало да је наставак преговора неопходан и што им је понуђено да потпишу Споразум о решавању спорних питања, који су већ одбили да потпишу средином фебруара.

– Што се тиче Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, обавештени смо да он углавном важи. За неке важи, а за неке не важи. Како је могуће да један правни документ има такву неодређену правну тежину, није разјашњено. Што се тиче броја школа у штрајку, ни ту нисмо у праву: штрајкује нас мање од броја који наводимо, али не зна се колико – кажу у УСПРС.

У име синдиката састанку су присуствовали Јасна Јанковић, Звонимир Јовић и Добривоје Марјановић, чланови Председништва УСПРС и Слободан Брајковић, Милан Трбовић и Миодраг Антић чланови Председништва СРПС.

Неизвесно је када и да ли ће доћи до новог састанка. Синдикати тврде да је број школа у штрајку стабилан и да краће часове имају ђаци у око 700 основних и средњих школа широм Србије.

Извор: Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

Саопштење репрезентативних републичких синдиката од 05. 09. 2023. године