Početna » Novosti » Mobing u prosveti.

Mobing u prosveti.

Mobing pre svega podrazumeva vid komunikacije u radnom okruženju koji je po svojoj prirodi neprijateljski, neetičan i svodi se na psihičko zlostavljanje određene osobe, najčešće od strane šefa ili nekoga ko je nadređen.lom

Osobe koje sprovode mobing najčešće su direktori i šefovi pojedinih organizacija ili institucija koji su duboko nezadovoljni sobom i svojim kompetencijama. Oni svoju nesposobnost prikrivaju tako što omalovažavaju druge i iz toga crpu doživljaj ličnog zadovoljstva. Moć koju sprovode u radnom kontekstu najčešće je način da od sebe prikriju nemoć u nekim drugim sferama života – uglavnom na privatnom polju.

Naš kolega nastavnik fizičkog Mića Gavrilov iz OŠ Aleksa Šantić u Stepanovićevu godinama trpi mobing  od strane direktora, koji mu je 2002. godine uručio otkaz. Vrhovni sud je taj postupak okarakterisao nezakonitim i svojom presudom vratio kolegu Miču Gavrilova na posao, a takođe je  istom  izvršnom presudom   konstatovao da je škola zbog nezakonitog postupanja direktora u obavezi da isplati Miči Gavrilovu materijalnu odštetu, koja ni do dan danas nije isplaćena. Ko je kriv zbog svega ovoga?! Verovatno onaj ko je svojim nezakonitim postupanjem naneo štetu školi, a samim tim i široj zajednici.

Pogledajte prilog o tome:

O Milan Trbović

Pročitajte

Sindikati: U prosveti plata devet odsto niža od prosečne u Srbiji

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta održana je danas u Palati Srbija, u Beogradu, a zaključak je da ...