Početna » Zanimljivosti » Ђаке највише муче школа и љубав

Ђаке највише муче школа и љубав

Средњошколцима фали кеш, сметају им неправедни и захтевни професори, свађе у кући, вишак килограма и мањак правих другара

– Не подносим ову школу и ово занимање. Углавном, у школи је распад система, а тек ко све иде у њу, част изузецима. (Мартина)

– Много сам ружан и немам другове. (Павле)

– Дечко кога волим захтева да спавам с њим или ће ме оставити. (Оливера)

– Родитељи су ми разведени. Отац ме истерао из куће по наговору његове девојке и сад се са мајком селим у друго место. (Томислав)

– Мој највећи проблем је новац. Треба ми кеш, око 2.000 евра, да купим ауто или мотор. Враћам кроз пар година када постанем инспектор у полицији Србије. (Дарко)

Ово су само неки од одговора 1.200 средњошколаца широм Србије, из малих и великих градова, који су у анонимној анкети одговарали на питање „који је њихов највећи проблем”. Резултати истраживања, које је спровео специјалиста педагогије Слободан Малушић, показују да је средњошколцима највећи проблем школа, затим љубав и другарство, па породични проблеми.

– Ђаци кажу да им смета то што је школа застарела, што су оптерећени градивом, они пате због несрећне љубави, смета им злоба и завист, то што су дебели, ружни и тако даље. Рекли су и да им сметају свађе у породици, то што немају довољно новца, многи страхују од првог секса, а има и оних који се жале на недостатак слободног времена – набраја Малушић, који је и директор београдске основне школе „Ђура Даничић”.

За сваки од ових проблема, а одабрано је око 300 карактеристичних, Малушић у својој књизи „Шта мучи средњошколце” нуди 300 одговора и решења, истичући да од оних који образују и васпитају зависи којим ће путем кренути млади који су „у незгодним годинама”.

– Савремен, буран и брз начин живота у много чему одређује понашање младих. Они желе да имају све и то одмах. Један број младих, разочаран у своје способности, тражи утеху у алкохолу, лудој забави и дроги. Немају стрпљења, радних навика, нити воље да дођу до циља који су сами поставили, а често и немају никакав циљ. Код средњошколаца се често јавља непослушност, бежање из школе, па и од куће, склоност ка уништавању материјалних добара – слика суморну слику стања у нашим школама овај педагог.

Он каже да млади углавном теже да живе што брже, лепше и безбрижније и да мали број њих мисли о својој будућности. Последњих година се све више испољава деструктивно и агресивно понашање међу ученицима, додаје, па су туче са тешким физичким повредама постале уобичајен декор у школском дворишту или учионици.

– Агресија се често огледа не само у физичким и вербалним сукобима већ и у облачењу, на пример. У школу се долази голог стомака, са пирсингом и тетоважама. Омладина одлази у кафиће, па чак и у коцкарнице, и то у касне ноћне сате, мењају дан за ноћ и губе способност да се укључе у нормалне животне токове, о школи и учењу да и не говоримо – указује Малушић, који је у својим претходним истраживањима утврђивао шта мучи основце, али и њихове родитеље и наставнике.

Он ђацима објашњава да су професори људи као и сви остали, да је нормално да се грешке дешавају и да ђаци имају право на праведно оцењивање, што значи да ако затреба, треба позвати у помоћ разредног старешину, педагога, психолога, директора школе.

Када су љубавни проблеми у питању, Малушић одговара да у љубави не би требало да постоје уцене и да ће организам сам дати сигнал када је време за стицање првог сексуалног искуства. Онима са вишком килограма говори да витка линија не треба да буде сама себи циљ, већ да будемо здрави и ведри, јер виткост није једино мерило вредности, ма колико данас покушавали да га наметну.

– Нажалост, средња школа је изгубила васпитну функцију. Она мора да буде другачије конципирана, модернизована и организована да би ученици и наставници били мотивисани и да би се створила могућност за нове моделе учења и обрасце понашања – каже на крају Слободан Малушић.

 

Сандра Гуцијан

Извор: Политика

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...