Početna » Новости » Dnevnice za ekskurzije naljutile nastavnike

Dnevnice za ekskurzije naljutile nastavnike

Beograd – Organizacija ekskurzija i rekreativne nastave u mnogim školama u Srbiji je zaustavljena, a na putovanja će ići samo oni koji su đačka putovanja ugovorili pre stupanja na snagu Zakona o javnim nabavkama. Svi ostali čekaju uputstvo Ministarstva prosvete da li će za izbor agencije preko koje će đaci putovati morati da raspisuju tender ili će škole biti izuzete od toga.

U međuvremenu, dodatnu zabunu u školama je izazvalo uputstvo Ministarstva prosvete u kome je preporučeno da naknade koje vaspitači i nastavnici dobiju za odvođenje dece na rekreativnu nastavu, izlete i ekskurzije, treba da budu u visini dnevnica državnih službenika za službena putovanja. Zanimljivo je da je ovo uputstvo stiglo na adrese samo predškolskih ustanova i osnovnih škola, ali ne i srednjih, u kojima je problem visokih nastavničkih dnevnica još izraženiji, jer ekskurzije traju duže, a učenici putuju i van granica Srbije.

Ministarstvo smatra da prosvetari imaju pravo na novčane naknade jedino za sate van radnog vremena i neradnim danima, jer im za osmočasovno radno vreme od ponedeljka do petka sleduje plata. Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević kaže za Danas da je namera Ministarstva da se naknade koje vaspitači i nastavnici dobijaju za izvođenje kulturnih i rekreativnih aktivnosti ujednače, ali i da te aktivnosti budu dostupne što većem broju dece. On objašnjava da saveti roditelja utvrđuju visinu dnevnica bez jasnih i jedinstvenih kriterijuma, pa su prosvetari u nekim školama dobijali po 2.000, a u drugim i po 5.000 dinara.

Nismo protiv ekskurzija i dnevnica. Naša je obaveza da preduzimamo mere u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, ali i da sprečimo neželjene pojave na koje nam je ukazala Agencija za borbu protiv korupcije – ističe Antonijević i dodaje da je pomenuto uputstvo naišlo na veliko odobravanje javnosti, pre svega roditelja i da Ministarstvo nije dobilo nijednu zvaničnu primedbu iz škola.

On kaže da uputstvo nije obavezujuće i da škole koje budu postupile drugačije neće snositi sankcije, ali očekuje da će se „većina škola ponašati u skladu sa uputstvom, kao što su ispoštovale i raniju preporuku Ministarstva da se mala matura ne organizuje u ugostiteljskim objektima“.

Nastavnici, međutim, oštro reaguju na izjave zvaničnika Ministarstva prosvete.

Jesmo za to da se sistem uredi i da se na nivou države utvrde pravila, ali pre svega očekujemo da se Ministarstvo uozbilji. Ako hoće da reši problem, onda ne treba da šalje uputstvo koje nije obavezujuće, jer se postavlja pitanje šta je svrha toga. Neka izađu sa ozbiljnim predlogom, neka se organizuje javna rasprava, da čujemo šta misle roditelji i nastavnici. Prosvetni radnici su ljuti zbog zamene teza, jer se o njima govori kao o multimilijarderima koji zarađuju ogroman novac, a zaboravlja se koliko je odgovorno po ceo dan voditi računa o deci – kaže za Danas Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ona ne krije da je dodatna zarada jedan od motiva zbog kojih nastavnici vode đake na ekskurziju. Jankovićeva smatra da „svako ko ima povećanu odgovornost treba da dobije dnevnicu“ i da nastavnik koji vodi učenike na ekskurziju „zaradi svaki dinar“. Ona kaže da se o ekskurzijama govori svakog septembra, a da Ministarstvo do sada nije pokazalo volju da reši problem koji očigledno postoji.

I Branislav Vučinić, direktor beogradske OŠ „Stari Grad“, kaže da priče o ekskurzijama i nastavničkim dnevnicama traju godinama i da je prosvetnim radnicima u interesu da dobiju jasnu informaciju ko o čemu odlučuje i šta plaća. Vučinić kaže da u toj školi nastavnici ne dobijaju dnevnice ukoliko se kulturne i sportske aktivnosti izvode tokom radnog vremena, jer im je to plaćeno u okviru četvoročasovne radne nedelje. On dodaje da je pitanje koliko će nastavnika biti motivisano da vodi decu na ekskurziju, ako za to ne dobiju odgovarajuću naknadu, jer „svako ko je bio u toj situaciji zna koliko je teško i odgovorno brinuti o učenicima, posebno o osmacima“.

Ne prihvatiti preporuku

„Preporuke Ministarstva prosvete da se prosvetnim radnicima ne isplaćuje dnevnica kao do sada nijedna škola ne treba da prihvati. Neka na ekskurzije i rekreativne nastave decu vodi ministar i njegova ekipa za dnevnicu od 70 dinara, a mogao bi i da se odrekne u dobrotvorne svrhe“, saopštio je juče Forum beogradskih osnovnih škola. U tom sindikatu podsećaju da se dnevnice isplaćuju po uputstvu koje je donelo Ministarstvo prosvete i da je to jedina transparenta stavka u troškovima ekskurzija. „Niko ne postavlja pitanje šta je u ceni dvodnevne ekskurzije koja je koštala oko 7.500 dinara po učeniku, a jedino se zna da je za brigu o detetu profesor za 48 sati dobio oko 800 dinara. Šta je sa netransparentnim delom od oko 6.500 dinara“, pitaju u Forumu.

Škole preteruju

– Tačno je da su naknade koje dobijaju nastavnici relativno velike i da neke škole preteruju. Ali je tačno i da ih na to nutkaju i Ministarstvo prosvete i turističke agencije, kako bi održale posao. Nastavnici po zakonu nemaju obavezu da idu na ekskurziju, niti im naknade plaćaju država i škola. O tome odlučuju roditelji i oni plaćaju. Nemam ništa protiv da te naknade budu jedinstvene – kaže za Danas Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

 

Izvor: Danas

Beograd – Organizacija ekskurzija i rekreativne nastave u mnogim školama u Srbiji je zaustavljena, a na putovanja će ići samo oni koji su đačka putovanja ugovorili pre stupanja na snagu Zakona o javnim nabavkama. Svi ostali čekaju uputstvo Ministarstva prosvete da li će za izbor agencije preko koje će đaci putovati morati da raspisuju tender ili će škole biti izuzete od toga. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/dnevnice_za_ekskurzije_naljutile_nastavnike.55.html?news_id=268446#sthash.21W2cyRa.dpuf

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...