Početna » Zanimljivosti » Дошло време за генералну пробу мале матуре

Дошло време за генералну пробу мале матуре

Дошло време за генералну пробу мале матуре

 

У великој већини основних школа осмаци ће 11.маја имати генералну пробу мале матуре, да би за нешто више од месец дана, када ће се одржати прави завршни испит на крају основног школовања, знали шта их чека.

– Тестирање из матерњег језика заказано је за девет сати и трајаће до 11, затим ће осмаци имати сат паузе па ће од 12 до 14 сати полагати тест из математике – каже начелник Школске управе за Јужнобачки и Сремски округ Петар Виђикант. – Ипак, неће сутра баш све школе моћи да организују ову пробу завршног испита. Оне које су раније уговориле екскурзије или су домаћини такмичења заказаних за суботу, пробно тестирање организоваће у току следеће недеље.

Ипак, сутрашња проба неће бити баш иста као прави испит. У првом реду, сутрашњи тест наставници неће користити за оцењивање него ће га само избодовати, а служиће им да виде у којим областима ваља с осмацима још вежбати. С друге стране, као и на правом тестирању, ученици ће сутра донети ђачке књижице, радиће тестове у истој просторији у школи у којој ће бити и прави завршни испит, на првој страни теста имаће упутство, које ваља добро прочитати, коначне одговоре морају написати хемијском оловком и неће им бити признати одговори које прецртају. Као и на правом терстирању, и сутра ће ученици који се школују на језицима националних мањина решавати посебне тестове из тог језика, а тестове из математике имаће преведене на те језике…

 

Д. Девечерски

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...