Početna » Новости » Drugo polugodište počinje štrajkom?

Drugo polugodište počinje štrajkom?

Drugo polugodište moglo bi da počne štrajkom u školama, ako u međuvremenu ne bude potpisan protokol sa Vladom Srbije, kojim se, između ostalog, garantuje uvođenje platnih razreda u obrazovanje u drugoj polovini naredne godine.

Ministri prosvete i finansija su na sastanku koji je održan prošlog meseca obećali reprezentativnim sindikatuima prosvete što skoriji predlog protokola za 2014, u kome će osim donošenja zakona o platnim razredima do 30. juna iduće godine, biti zagarantovana  otpremnina zaposlenima koji su ove godine penzionisani, i to do kraja marta 2014. Ukoliko tokom naredne godine ne bude uspostavljen sistem platnih razreda, sindikati zahtevaju povećanje koeficijenata zaposlenima u obrazovanju za 10 odsto i povećanje dodatka za razredno starešinstvo na sedam odsto. Prosvetni radnici očekuju od Vlade  Srbije da stavi van snage uredbu kojom se rast zarada u prosveti vezuje za povećanje penzija, kao i isplatu Svetosavske nagrade svim zaposlenima u obrazovanju od po 5.000 dinara.

Ukoliko dođe do ovakvog štrajka potrebno je jedinstvo svih prosvetnih sindikata.

Da je jedinstven nastup neophodan slaže se i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević. Na pitanje da li je Unija spremna na saradnju sa Sindikatom radnika u prosveti Srbije (SRPS), sa kojim je u ovom trenutku najdalja, Matijević kaže da „Unija nije ni sa kim u svađi“ i da su „unutrašnja previranja normalna stvar u sindikatima“.

Nisam u sporu sa Unijom već su oni ljuti jer im se članstvo osipa i prelazi kod mene – uzvraća Slobodan Brajković, predsednik SRPS, napominjući da će taj sindikat i GSPRS „Nezavisnost“ sigurno doneti odluku o štrajku ako do kraja godine ne bude dogovora sa vladom.

To neće biti jednodnevni štrajk. Mi smo spremni i imamo kapacitet da organizujemo ozbiljan protest, jer su u Sindikatu radnika u prosveti Srbije glavni štrajkači – cela Vojvodina, Forum beogradskih gimnazija, Forum srednjih stručnih škola, a od nedavno i Sindikat obrazovanja Požarevca. I bez Unije i Pavlovića, možemo da organizujemo odličan štrajk – poručuje Brajković.

 

Kritike ministru

Za zastoj u pregovorima sa vladom Slobodan Brajković krivi Ministarstvo prosvete, koje je, kako kaže, bilo obavezno da pripremi predlog protokola i pošalje ga Ministarstvu finansija na saglasnost. Brajković kritikuje ministra prosvete Tomislava Jovanovića što „ne uvažava ni dogovor ni sindikate“, dok Branislav Pavlović ocenjuje da aktuelni ministar preti da pomuti slavu nekadašnje koleginice Ljiljane Čolić svojom „učinkovitošću“.

 

Izvor: Danas

Beograd – Drugo polugodište moglo bi da počne štrajkom u školama, ako u međuvremenu ne bude potpisan protokol sa Vladom Srbije, kojim se, između ostalog, garantuje uvođenje platnih razreda u obrazovanje u drugoj polovini naredne godine, saznaje Danas. – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/drugo_polugodiste_pocinje_strajkom.55.html?news_id=273224#sthash.ZoSOVxX9.dpuf

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...