Početna » Новости » Duža školska godina, sa manje časova dnevno?

Duža školska godina, sa manje časova dnevno?

Ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je da razmišlja o predlogu učiteljskih udruženja i pojedinih škola o fleksibilnoj školskoj godini, odnosno o produžetku školske godine kako bi učenici imali manji broj časova dnevno.

„Ideja je da školska godina traje duže i da time deca budu manje opterećena, da imaju manji broj časova dnevno. To bi stvorilo prostora i da se vrate nenastavne aktivnosti“, rekao je Jovanović za „Politiku“.

Istakao je da deca „ne mogu da stradaju zbog krutog zakona“ i da je to bio osnovni razlog kada je poslata preporuka Ministarstva pojedinim školama da ne moraju da imaju dvosmenski rad.

Upitan o maloj maturi, Jovanović je kazao da će postojati samo jedna pripremljena kombinacija pitanja za tri testa i da će biti promenjena procedura njihove pripreme, štampanja i distribucije do škola. Nije naveo kako će izgledati nova procedura, ali je istakao da će izgubiti posao i licencu svi oni koji budu odgovorni za eventualne propuste.

Jovanović je naveo da će 2014. godine biti završena prva rang lista za fakultete i dodao da će nju raditi akreditaciona komisija i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Naredne godine, kako je najavio, nastaviće se kontrola rada fakulteta koju zajedno obavljaju prosvetna i inspekcija rada.

„U toj grupi je više od 95 odsto privatnih fakulteta, ali ima i državnih i nisu samo iz naše zemlje nego i iz država u okruženju. O njima niko ne vodi evidenciju: koliko postoje, šta rade, kako funkcionišu“, rekao je Jovanović.

Izvor: Radio 021

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...