Početna » Zanimljivosti » Две пробе „мале матуре”

Две пробе „мале матуре”

Овогодишњи мали матуранти за завршни испит могу да се припремају бесплатно, преко сајта mala-matura.com, а да им је та помоћ добродошла говори и податак да га је за два месеца, колико постоји, посетило више од педесет пет хиљада особа, а више од 8.000 ученика је регистровано и активно се онлајн припрема за завршни испит.

Тај пројекат је замишљен тако да ученицима омогући да на лак и занимљив начин, путем платформе за учење на даљину, од куће, савладају целокупно градиво из српског језика и математике, а заједнички су га реализовале Средња школа за информационе технологије, Висока школа струковних студија за информационе технологије и компанија ЛИНК гроуп.

– Довољно је само да се ученик региструје на сајт и може да бира области из српског и математике, као што су, на пример, фонетика, морфологија или геометрија, алгебра, а свака од њих има и тест на којем може проверити своје знање – каже професорка српског језика у Средњој школи за информационе технологије Александра Прокопијевић. – Таква, онлајн припрема ученицима штеди време и новац, а градиво је занимљиво обрађено, уз илустрације и видео-материјале. Осмаци који се и на тај начин припремају за малу матуру од сада могу и да четују с професорима јер је на сајту доступна и услуга бесплатних чет консултација с професорима српског језика и математике, те деца могу постављати питања и истог тренутка добијају одговоре од професора. Консултацијама се сваки корисник може прикључити веома лако, док учи на платформи сајта, кликом на поље у левом углу, с ознаком ћат. Термини за консултације су сваког радног дана, од 11 до 12 сати за математику, и од 12 до 13 за српски језик и књижевност. Сваки ученик који се региструје за онлајн консултације добиће одговоре од професора за све што му је нејасно док се припрема за завршни испит. Они ће такође моћи да четују и са својим вршњацима и размене искуства те сазнају како они напредују у учењу. На овом сајту осмаци ће моћи и да се тестирају за завршни испит и то 8. маја, када ће бити организована симулација теста мале матуре и сви који се припремају за завршни испит моћи ће да провере своје знање као да су на правом испиту. Тестирање ће бити онлајн, а дужина тестова и број задатака биће као на завршном испиту. На тај начин ће моћи да виде шта још треба да обнове од градива

 

Симулација испита 11. маја

 

Иначе, осмаци ће ове године полагати матуру са чак 75 одсто непознатих задатака. Симулацију завршног испита имаће и у својим школама 11. маја, када ће бити оба теста, и то са потпуно непознатим задацима.

 

Д. Девечерски

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...