Početna » Новости » Gazde će nas terati da radimo 12 sati

Gazde će nas terati da radimo 12 sati

Novi Zakon o radu omogućava poslodavcima da zaposlenima radno vreme produži i do 12 sati dnevno, bez obaveze isplaćivanja prekovremenog rada, kaže Željka Jorgić Đokić iz Saveta samostalnih sindikata Vojvodine.

Ona navodi da se predloženom izmenom Zakona o radu „na mala vrata“ derogira jedno od osnovnih prava zaposlenih, osmočasovno radno vreme i četrdesetočasovna radna nedelja.

„Novim zakonskim rešenjem, ukoliko se usvoji, uobičajeno puno ili nepuno radno vreme za koje je zaposleni zaključio ugovor o radu moći će da se produži do 12 sati ukupno u toku radnog dana, odnosno do 48 sati u toku radne nedelje i to uvek kada je kod poslodavca rad organizovan u smenama ili kad to zahteva organizacija rada“, kaže ova pravnica.

Budući da je smenski rad u Nacrtu Zakona definisan veoma široko, kao i da poslodavac potpuno samostalno ocenjuje koje su potrebe organizacije rada, nije teško zaključiti da će se “mini preraspodela radnog vremena“ primenjivati uvek kad poslodavac to želi. „S druge strane, pravilo o uprosečavanju radnog vremena na mesečnom nivou ne pruža nikakve garancije, jer ne postoje odgovarajući kontrolni mehanizmi koji mogu sprečiti zloupotrebe“, navodi  Željka Jorgić Đokić.

Ona dodaje da će u praksi  sve ovo, u velikom broju slučajeva, značiti da zaposleni neće znati unapred kakvo je njegovo dnevno i nedeljno radno vreme, a najveći broj dana i nedelja će raditi 12 odnosno 48 sati, bez prava na naknadu za razliku vremena i bez mogućnosti da dokaže zloupotrebu.

„Ovakva preraspodela radnog vremena’ nije ni raspored radnog vremena, ni prekovremeni rad, već je neka potpuno nova, neuređena kategorija koja će omogućiti različite zloupotrebe u vezi sa radnim vremenom radnika, koje su i do sad bile veoma česte“, zaključuje ona.

Izvor  Radio 021

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.