Početna » Новости » Ili platni razredi ili povišica od deset posto

Ili platni razredi ili povišica od deset posto

Drugo polugodište prošle nedelje u školama u Vojvodini, a ove sedmice i u ostatku Republike, počelo je normalno, iako sindikati prosvetnih radnika još nisu potpisali protokol s Vladom.

Podsetimo, pre Nove godine su sva četiri reprezentativna sindikata odbila da potpišu ponuđeni protokol pa je dogovoreno da svoje predloge dostave resornim ministarstvima odmah posle Božića.

U tom predlogu, iza kojeg stoje tri organizacije – Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i „Nezavisnost“ – prosvetari traže da budu uključeni u rad komisije koja će predložiti uvođenje platnih razreda za zaposlene u obrazovanju i da taj zakon bude donet do 30. juna. Ukoliko tokom ove godine ne bude uspostavljen sistem platnih razreda, sindikati zahtevaju povećanje koeficijenata u obrazovanju od deset posto i povećanje dodatka za razredno starešinstvo na sedam odsto. Od Vlade se traži i da do 31. marta isplati otpremnine prosvetarima koji su penzionisani u prethodne dve godine kao i da garantuje redovnu isplatu zarada u prosveti tokom ove godine.

Iako ima gotovo identične zahteve, Sindikat radnika u prosveti Srbije formulisao je zaseban predlog protokola, u kojem traži uvođenje platnih razreda ne samo u obrazovanju već i u kulturi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, policiji, pravosuđu, vojsci i drugim korisnicima buyeta. Taj sindikat je dao rok Vladi do kraja februara da isplati otpremnine penzionisanim prosvetarima, ali i da obezbedi novac za troškove škola po pravosnažnim sudskim presudama.

I mada su na poslednjem dogovoru predstavnici Vlade obećali da će najkasnije do 30. juna utvrditi predlog zakona kojima će se uvesti platni razredi za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i obrazovanje, te da će u definisanje predloga tog zakona biti uključeni i sindikati obrazovanja, da će Vlada garantovati redovnu isplatu zarada u prosveti tokom ove godine i da će zaposleni penzionisani tokom 2012. i 2013. otpremnine dobiti najkasnije do 31. marta, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije i „Nezavisnost“ insistiraju na tome da se Vlada protokolom obaveže na to da će zaposlenima u obrazovanju povećati koeficijente deset posto i razredno starešinstvo na sedam odsto ako se u 2014. ne uspostavi sistem platnih razreda, te je Protokol još uvek bez potpisa.

D. Devečerski

Izvor: Dnevnik

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...