Početna » Новости » Insert intervjua Milana Trbovića na Kanalu 9 u vezi sa štrajkom prosvetnih radnika

Insert intervjua Milana Trbovića na Kanalu 9 u vezi sa štrajkom prosvetnih radnika


Сутра (четвртак), 04.10.2018. године заказан је још један, вероватно и последњи састанак у МПНТР, на којем ће репрезентативни синдикати просвете разговарати са ресорним министарствима Владе РС у вези са захтевима синдиката о пложају проветних радника у матрици платних група и разреда. Напомињем, да су просветни синдикти незадовољни, јер основни захтев синдиката није испуњен, а то је да сви наставници, стручни сарадници, секретари школа и шефови рачуноводства са 7. степеном стручне спреме буду у 9. платној групи. Наиме, ресорна министарства и даље имају предлог да наставници, стручни сарадници секретари и шефови рачуноводства са 7. степеном стручне спреме остану у 8. платној групи у 3. разреду са коефицијентом 3,84, а да наставници са одељенским старешинством буду у 9. платној групи, првом разреду. То би значило да би директор једино у просвети могао својом вољом да мења положај наставника у платним групама. Ком наставнику додели одељенско старешинство, он ће бити у 9. платној групи, а коме не додели, остаће у 8. платној групи, што је за нас неприхватљиво! Такође СРПС захтева и да наставници практичне наставе уместо у VI буду у VII платној групи. Шефови рачуноводства ће бити сходно свом степену образовања исто вредновани као и наставници. Примера ради, шеф рачуноводства са 7. степеном стручне спреме ће бити у 8. платној групи 3. разреду са коефицијентом 3,84, као и наставник.

Рачуница:

Према предлогу Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), коефицијент професора без одељенског старешинства је: 3,84, а директора, без обзира на то колико школа има ђака и запослених 5,99. На последњем састанку нам је представница Министарства финансија саопштила да ће основица за обрачун плата бити 14900,00 динара.

Дакле:

наставник без одељ. старешинства без урачунатог радног стажа би према садашњем предлогу МДУЛС имао плату:

3,84 x 14900,00 = 57216,00 дин,

а директор без урачунатог радног стажа

5,99 x 14900,00 = 89251,00 дин,

57216/89215 = 0,641,

Дакле директор би од професора имао у старту већу плату за 64,1% . Плата директора и у школама са 70 и мање ђака би била око 90000,00 динара. Директори би били плаћени као бивши пилоти ЈАТ-а! Метафорично, они би усвајањем оваквих коефицијената били за нас небески људи, богови без икаквог реалног покрића! Прављење оваквих социјалних разлика између запослених са 7. степеном стручне спреме у просвети у тренутку, када је држава у транзицији и тешкој материјалној ситуацији је НЕОДГОВОРНО, НЕОПРАВДАНО и СРАМОТНО!!! Директори, више неће бити један од нас, већ ће припадати издвојеном добро плаћеном естаблишменту, са којим ће Министар просвете да „прави стратегију образовања“. Само не знам какве везе има таква политика плата са стратегијом образовања до 2030. године?! Стратегија образовања је да и професори који знају да да дају знање и од којих, пре свега, зависи квалитет образовања буду добро плаћени а не једино директори, који само дају задужења! Очигледно треба створити 1500 радних места (колико има приближно школа у Србији), где ће се на тако сјајно плаћена директорска радна места уподобити партијски кадрови и кадрови блиски власти! Па каква је онда то стратегија?! Стратегија образовања сигуран сам, није!

НАСТАВЉАМО СА ШТРАЈКОМ који смо започели 24.09.2018. године до даљњег. После састанка 04.10.2018. године ћете, поштоване колеге добити информацију о дањем поступању! До петка 05.10.2018. године радимо сигурно са минимумом процеса рада!

Изнад овог текста је интервју који сам дао Каналу 9, Нови Сад 02.10.2018. године.

Председник СПРВ
Милан Трбовић, проф.

O Milan Trbović

Pročitajte

САОПШТЕЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА ОД 29. 09. 2023. ГОДИНЕ