Početna » Новости » Izjava za novinare

Izjava za novinare

Cenjene dame i gospodo,

Izvršni odbor SPRV za Grad Novi Sad je inicirao ovu konferenciju kako bi ukazali na problem koji se ponovio u više gradskih škola, a pretpostavljamo da bi se to moglo ponoviti i u narednom periodu. Reč je o zakašnjenju u isplati zarada pojedinim školama, a da za tako nešto nismo dobili valjana obaveštenja. Kao što je već mnogim novosadskim prosvetarima poznato, zarade nisu na vreme isplaćene u približno 40 škola. Tokom protekle sedmice, pojedinim školama je uplaćivana zarada po određenoj dinamici i sa zakašnjenjem. Do četvrtka 27.06.2013. u 15 časova, zarada nije isplaćena u još desetak škola, a nadamo se da će i njima biti uplaćeno.

Tokom proteklih nedelju dana, primili smo mnoštvo telefonskih poziva, e-mail i sms poruka u kojima je članstvo tražilo objašnjenje za ovakvo zakašnjenje.

Prva adresa na koju smo se obratili, bili su direktori škola. U razgovorima sa nekoliko direktora, došli smo do istog odgovora, da nisu odgovorni za ovaj problem i da su svoj deo posla obavili kako propisi nalažu. Uostalom, i oni žive od plate koju svakodnevno očekuju.

Druga adresa na koju smo se obratili je bila Školska uprava. Od načelnika i sekretara za finansije smo dobili informaciju koju smo prosledili članovima SPRV. Po njima, zastoj u isplati zarada je nastao zbog tehničkih problema, koji su nastali na relaciji škola-Trezor, pri čemu smo dobili uveravanja da će nam zarade biti brzo isplaćene i da trebamo biti strpljivi.

Treća adresa na koju smo se obratili je bila kancelarija gradonačelnika. Pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada nas je uveravao, da je problem administrativne prirode i da će biti rešen u zadatom roku. Pritom je istakao, da neće biti problema oko isplate narednih zarada.

Ovim putem želimo da obavestimo javnost o postojanju problema oko uplate zarada prosvetnim radnicima i da se takav problem javio već drugi put u ovom mesecu. Ovog puta nećemo tražiti krivca i nećemo upirati prstom na bilo koga. Kao prosvetni radnici i humanisti, ispoštovaćemo princip postupnosti i za ovaj put ćemo ostati samo na upozorenju. Bez namere da pretimo, moramo sve aktere u ovom problemu da upozorimo, da ćemo biti prinuđeni da učinimo dalje korake ukoliko se ovaj problem bude ponovio.

SPRV ostaje i dalje na stanovištu da sve probleme treba rešavati mirnim putem i bez povišenih tonova. Od nadležnih organa u gradskoj i Školskoj upravi tražimo da nas obavesti o razlozima zakašnjenja zarada uz uveravanje da se to neće više događati. Uostalom, na to nas obavezuje Poseban kolektivni ugovor (čl.32.) koji su reprezentativni sindikati potpisali sa Ministarstvom prosvete.

predsednik i zamenik IO SPRV Grad Novi Sad

Mirko Babić i Blagoje Paroški

 

U Novom Sadu

28.06.2013.

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.