Početna » Zanimljivosti » Још једна агенција за образовање?

Још једна агенција за образовање?

Министарство просвете не одустаје од увођења финансирања по ученику

 

Београд – Министарство просвете није прихватило захтев синдиката просветних радника да одложи примену новог система финансирања по ученику на 2020. годину. У предлогу измена Закона о основама система образовања и васпитања, који је упућен Националном просветном савету, није предвиђено одлагање раније утврђеног рока, па би финансирање пер капита требало да стартује од школске 2014-2015. године.

– Министарство просвете није уважило ниједан од захтева синдиката да би се амортизовале последице које ће наредне школске године изазвати мањак ученика првог разреда средње школе. Мислили смо да се измене закона доносе да би се померио рок за увођење финансирања по ученику, а сада се види да је циљ отварање још једне агенције, која очито треба да служи за удомљавање партијских кадрова о трошку просветних радника – каже Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Предлог измена поменутог закона предвиђа оснивање агенције за образовање и васпитање „ради праћења испуњења општих принципа и циљева, остварења стратешких праваца развоја и унапређења целокупног система образовања“. Агенција би почела да ради од 1. јануара 2016. године.

Ако буде прихваћен предлог Министарства, Национални просветни савет и Савет за стручно образовање биће изузети из процедуре одобравања уџбеника. Уместо два савета, Завод за унапређивање образовања и васпитања би предлагао министру рукописе за одобрење, док би се оценом квалитета уџбеника бавила посебна комисија.

Новина је и увођење андрагошког асистента, који ће пружати помоћ у образовању одраслих. Ако овај предлог буде усвојен, од идуће школске године ђаци ће морати да имају најмање две оцене у полугодишту из предмета који су заступљени са једним часом недељно, док сада морају да имају најмање четири оцене у основним, односно три у средњим школама.

 

Одлаже се матура?

Према важећем закону програм опште, стручне и уметничке матуре треба да буде донет до краја школске 2013-2014. године, али се у предлогу измена тај рок помера до почетка 2017-2018. године.

 

В. А.

Извор: Данас

 

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...