Početna » Новости » Јовановић: Мала матура биће организована без пропуста

Јовановић: Мала матура биће организована без пропуста

Министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић изјавио је данас да ће то министарство учинити све да се „мала матура“ ове школске године организује без проблема и да ће у њено спровођење осим Министарства просвете бити укључена још нека министарства.

„Чињеница је да је мала матура законом предвиђена и одређена. Мој задатак је да учинимо све да ту матуру спроведемо без сумње и да свако дете које прође матуру добије исту шансу да покаже максимум свог стеченог знања“, рекао је министар Јовановић гостујићи на ТВ Пинк.
Он је навео да ће у организацију теста на малој матури осим Министарства просвете бити укључено још три, четири министарства која ће, како је казао, обезбедити сигурност у спровођењу теста.
На питање да ли ће бити укључени још неки предмети, Јовановић је рекао да је „сигурно да неће бити седам предмета“ и да деца неће бити много оптерећена, нити ће бити потребе да се додатно ангажују наставници да би се она припремила за испит.

„Ангажовање министарства, сарадника других министарстава, Националног просветног савета и Завода за унапређење и контролу наставног просеца гарантује да ће испит ове године бити спроведен без пропуста који су били прошле године“, рекао је Јовановић.
Према његовим речима, образовни систем је у „традиционалном стању, које може да буде значајно боље“.
„То је огроман систем кога морамо да повучемо из инерције да бисмо се без бојазни укључили у европски образовни систем“, рекао је Јовановић.
Он је напоменуо да је циљ да се средње стручно обазовање промени и усмери ка ономе „што је у том тренутку најактуелније“, односно да се средњи стручни кадар унапреди и профилише.
Јовановић је такође навео да Министарство просвете чини све да се материјални положај уцитеља и наставника побољша.
Такође је рекао да се чини све да ђаци поново буду у систему провере европског квалитета образовног система, односно ПИСА тестирању.
Упитан о кашњењу Србије да се укључи у тај циклус, он је рекао да је у питању неспоразум, односно да је Министарство уплатило 125.000 евра за чланарину, а да је преостало још 5.000 евра средстава која, како је казао, омашком појединаца нису уплаћена.
Сада у разговорима са надлежним институцијама покушавамо и убеђен сам да ћемо превазићи проблем и да ће наша деца ући у трку са осталом децом, рекао је Јовановић.
Јовановић је казао да су нови помоћници министра просвете именовани прошле недеље, да су изабрани по конкурсу, а да су помоћници претходног министра смењени.
Јовановић је подсетио да је Стратегија образовања донесена, али не и  подзаконска и друга акта који треба да дају смернице за њено спровођење и да је тај посао у току.

 

Извор:   Дневник

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...