Početna » Zanimljivosti » Ко ће одобравати нове уџбенике?

Ко ће одобравати нове уџбенике?

Тржиште школских књига вредно 90 милиона евра (Фото Д. Јевремовић)

 

Изменама закона се предвиђа да школске књиге више не одобрава Национални просветни савет. – Недостају експерти који прегледају уџбенике.

Уколико посланици Скупштине Србије прихвате измене Закона о основама система образовања и васпитања, Национални просветни савет (НПС) више неће министру предлагати одобравање уџбеника већ ће та надлежност бити пренета на Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ).

Оваквим решењем, незваничном сазнајемо, задовољни су и чланови НПС-а, који су на седницама упорно понављали бројне примедбе на постојећу процедуру. Основна замерка јесте што се њихов предлог за одобравање уџбеника ослања само на извештај ЗУОВ-а, а да при том немају увид у оно што завод ради. У образложењу предлагача измена, наводи се да ће се овим омогућити увођење промена у процес одобравања и издавања уџбеника и наставних средстава, за шта је неопходна измена и Закона о уџбеницима и другим наставним средствима.

– Брисањем надлежности НПС-а да предлаже министру одобравање уџбеника и наставних средстава, биће поједностављена и скраћена процедура одобравања уџбеника. Као проблем јавља се и немогућност да се нађу нови независни експерти за дату област, који нису у сукобу интереса и којих у одређеним струкама нема довољно за постојећи концепт евалуације уџбеника. Предложена промена је саставни део и предлога Нацрта закона о уџбеницима и другим наставим средствима, којим је предвиђено да стручну оцену квалитета рукописа уџбеника, уместо Завода за унапређивање образовања и васпитања, даје комисија за стручну оцену квалитета уџбеника – наводи се у образложењу законског предлога.

Гордана Кнежевић-Орлић, директорка Издавачке куће „Клет”, поздравља идеју да се процедура одобравања уџбеника поједностави и буде транспарентна.

– У закону ствари нису добро постављене и због тога смо проблеме имали и Национални просветни савет и ми издавачи. У садашњој процедури све зависи од субјективне оцене онога ко прегледа рукописе – сматра Кнежевић-Орлић.

И на седницама НПС-а често се покретала расправа зашто је неки уџбеник добио одобрење ако је један рецензент рекао „да” а други „не”, на шта је обично уследило објашњење да постоји проблем са бројем стручњака који могу да прегледају ове рукописе и да је питање да ли ће пристати да буду поново ангажовани ако се једном њихово мишљење не уважи.

Процедура одобравања уџбеника је, међутим, само врх леденог брега у овој области, јер је познато да је тржиште школских књига вредно 90 милиона евра, око којег се бори чак 73 издавача у Србији. Орлић-Кнежевић додаје да овај број не значи ништа, јер на пример у Аустрији, која има сличан број становника као и Србија, ради 200 издавача.

Подсетимо, у причу око издавања уџбеника умешала се недавно и Агенција за борбу против корупције и то након текста објављеног у „Политици” у рубрици „Србија разговара”, са ставом да поступак одобравања уџбеника, ко и начин избора уџбеника у школама мора да буде много прецизније и квалитетније законски уређен.

У свом извештају агенција констатује да су „рокови предугачки, доприносе неефикасности већ компликоване процедуре и отварају могућност за појаву корупције”, као и да „законом нису предвиђени критеријуми на основу којих школе бирају.

Глас су недавно подигли и родитељи ученика, који су агенцији, просветним власима и медијима послали писмо у којем наводе да издавачи уџбеника чак и отворено и јавно, на својим интернет-презентацијама и каталозима, нуде мито у виду разних поклона (мапе, торбе…), како би се школа определила баш за њихова издања, због чега родитељи плаћају скупље, а лошије уџбенике.

У школама, с друге стране, тврде да се одлуке о уџбеницима доносе само на основу квалитета школских књига, док у издавачким кућама објашњавају да је овај начин пословања уобичајен у свету и да је реч о поклонима који олакшавају рад у настави.

 

С. Гуцијан

Извор: Политика

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...