Početna » Новости » Ко (не)ће имати пуну норму часова

Ко (не)ће имати пуну норму часова

Пред почетак и ове школске године, због све мањих генерација, у школама су прављени распореди и утврђивало се ко ће од наставника имати пуну норму часова, ко непуну, а ко ће остати без норме.

Спискови се достављају школским управама, а коначних података у тој расподели практично и нема јер се и током године због природног одлива кадра они мењају, пошто су, по Закону, пре запошљавања нових наставника, директори дужни да провере да ли с територије своје школске управе могу преузети неког с тих спискова.

– На територији Школске управе Нови Сад, а она обухвата Јужнобачки и Сремски округ, с 205 школа и 12.700 запослених, прошле године на првобитном списку у августу 24 наставника остало је без норме, а 286 их није имало пуну норму и имали смо 55 одељења мање – каже начелник те школске управе Петар Виђикант. – На том списку највише је било наставника разредне наставе јер је све мање првака, али се он у току године смањио неких 70 одсто. Ове године су директори у 90 одсто школа, у складу са ситуацијом у колективу и бројем деце, правили прогнозе за следећу школску годину и нису примали на упражњена радна места нове људе на неодређено време, него су се сналазили са заменама или пријемом на одређено време, чиме је амортизован део вишкова у овој школској години, тако да, мада још обрађујемо податке, сматрам да ће цифре бити мање него лане. За сада је извесно да ће највероватније пет наставника разредне наставе остати нераспоређено, као и да ће се наставницима предметне наставе без пуне норме проценат који фали повећати око десет посто. У току наредне недеље у свим општинама одржаће се састанци актива директора, којима ће присуствовати и просветни саветници из Школске управе и на којима ће се покушати пронаћи решење за наставнике који су остали без целе норме или њеног дела, и то прво у оквиру општине, округа, па онда на нивоу школске управе.

У три банатска округа, по речима начелника Школске управе у Зрењанину Станише Бањанина, ситуација је слична те ће се и тамо предметним наставницима без пуне норме, а таквих је 650, проценат који фали поваћати десет посто, али у Банату, где је ове године генерација осмака била мања од претходне за 250 ученика, ове године неће бити учитељица које ће остати без одељења. Ипак, прецизније податке у тој школској управи имаће после поправних испита.

– Сада без пуне норме имамо 110 наставника, а после преузимања очекујемо да се тај број смањи трећину – каже начелник Школске управе у Сомбору за Севернобачки и Западнобачки округ Бранислав Станичков. – Нераспоређено ће највероватније бити шест наставника разредне наставе, за које очекујемо да ће их преузети друге школе, и један наставник стручних предмета у столарско-прерађивачкој струци у Суботици, за кога је много теже наћи решење.

Пун стаж и без пуне норме 

Запослени у школи у складу са делом норме који имају добијају и плату, а у складу с платом рачуна им се и основица за пензију. Међутим, без обзира који проценат норме имају рачуна им се пун стаж, то јест и наставник који целе године има, рецимо, само два часа недељно, на крају године имаће у радној књижици уписану годину стажа, баш као што ће имати и здравствено осигурање исто као и они који имају 20 часова недељно.

 

Извор Дневник

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...