Početna » Zanimljivosti » Крај пролећног распуста, осмаци пред малом матуром

Крај пролећног распуста, осмаци пред малом матуром

Након пролећног распуста, ђаци у Србији сутра се враћају на наставу, а ученици осмог разреда, које у јуну чека обавезан завршни испит, иду у школу још непуне три недеље.

Мали матуранти распуштају се 24. маја, а пре тога, 11. маја, чека их генерална проба мале матуре, да се упознају са правилима и разбију трему пред прави завршни испит. На пробном тесту биће непознати задаци из српског (матерњег) језика и математике.

Овогодишњи осмаци су последња генерација која ће полагати тестове из та два предмета, јер се од наредне године уводи и трећи комбиновани тест са питањима из историје, географије, биологије, физике и хемије.

Излазак на завршни испит је услов да се заврши основа школа и тај тест осмаци полажу 17. и 18. јуна, првог дана из српског (матерњег) језика, а наредног и задатке из математике.

Мала матура најтежа је до сада, јер ће бити 75 одсто непознатих задатака и 25 одсто са измењеним редоследом одговора или бројевима у односу на задатке из збирке. Ове године имамо 70.385 осмака, девет одсто мање него лани, и за све њих има довољно места у средњим школама. У гимназијама има 22 одсто места, у четворогодишњим стручним школама 59 одсто, школама трећег степена 16 процената, уметничким школама два одсто. Матуранти гимназија и завршних разреда средњих стручних школа распуштају се 17. маја односно 24. маја.

 

(Танјуг)

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...