Početna » Новости » Mala matura će koštati 20 miliona dinara

Mala matura će koštati 20 miliona dinara

Učenici osmog razreda polagaće završni ispit 16, 17. i 18. juna. Zbog propusta i loše prošlogodišnje organizacije male mature koja se našla na sudu, Ministartsvo prosvete je donelo odluku o tajnosti podataka u testovima, a završni ispit 2014. koštaće 20 miliona dinara.

Pre završnog ispita zakazan je probni test, 9. i 10. maja. U subotu, 10. maja, predviđena su takmičenja, pa škole mogu za ove učenike naknadno da organizuju malu maturu – rekao je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.Ove godine svi zadaci su nepoznati. Prvog dana ispita, u ponedeljak, 16. juna, đaci će rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana zadatke iz matematike, a trećeg novouvedeni kombinovani test sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, geografije i istorije.

Na probi završnog ispita u maju, osmaci će prvog dana raditi kombinovani test, a drugog srpski jezik i matematiku.Kao i prošle godine, važi pravilo da đaci „ne padaju“ na maturi, što znači da će upisati srednju školu i ako ne osvoje nijedan bod na testu. Međutim, važno je sakupiti što više poena radi lakšeg upisa željene škole i profila. Test iz srpskog i matematike nosiće po 16 bodova, a kombinovani test osam bodova. Uspeh u toku školovanja nosiće 60 bodova.   Prošle godine mala matura je poništena zbog krađe testova , pa je ministar Tomislav Jovanović morao da donese odluku o tajnosti podataka u testovima, objavljenu na sajtu Ministarstva prosvete.
Testovi će, kako je objasnio Antonijević, nositi oznaku „interno“, što će obezbediti potreban stepen tajnosti, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka.Kako bi se u što većoj meri osigurali od zloupotrebe i moguće štete, u Ministarstvu insistiraju na pravilu da svi u „lancu“ snose svoj deo odgovornosti.
„Svi koji učestvuju u ovom poslu, na čelu sa ministrom, imaće poseban obrazac koji će potpisati i obavezati se na odgovornost prilikom spovođenja završog ispita, da se ne prebacuje krivica sa jedne na drugu osobu ili sa jedne na drugu instituciju – rekao je Antonijević i naveo da su morali da se odluče na ovaj korak zbog eventualnih neodgovornih pojedinaca kojima je prošle godine pošlo za rukom da ukradu testove.
Iz bezbednosti razloga, testovi će biti štampani na jednom mestu, u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je i pripremio pitanja, naveo je Antonijević i istakao da će testovi biti distribuirani od štamparije do škola tri dana. Do sada se dešavalo da direktor škole, kada ministar izvuče kombinaciju, na primer čuje pogrešan broj, pa su deca u toj školi radila drugačiji test od ostatka vršnjaka. Zato je ove godine odlučeno da ministar ne izvlači broj kombinacije u direktnom TV i radio prenosu, već će u škole, dan uoči svakog od tri ispita , stizati po jedna kombinacija pitanja za test koji đaci polažu sutradan.
Konkretno, u nedelju, 15. juna, biće transportovani zadaci iz srpskog (maternjeg) jezika. Dan kasnije će ka školskim upravama i školama biti distribuirani zadaci iz matematike, a potom i kombinovani test. Na taj način testovi neće stajati nekoliko dana u školi – objasnio je Antonijević i naveo da će transport testova i ovoga puta obezbedjivati policija.
Organizacija završnog ispita koštaće 20 miliona, od čega štampanje 7,5 miliona, informatička podrška oko 4,5 miliona, a tu su i ostali troškovi, za sigurnosne kese, asistenciju policije… Prošle godine mala matura koštala je 17 miliona dinara.

Sva tri dana ispit počinje u 10 sati i trajaće 120 minuta. Preliminarni rezultati biće poznati 20. juna, a konačni do 26. juna, kada počinje upis u srednje škole. Supervizori će nadzirati samo polaganje ali i rad nastavnika koji će ocenjivati testove osmaka. Na prethodnom završnom ispitu otkriveno je da su nastavnici u nekim školama pomagali deci, ispravljali i dopisivali odgovore, a pomoćnik ministra ističe da se sve bezbednosne procedure uvode „da znamo koliko je znanje naših đaka“.

Možda rezultati neće biti dobri, možda će biti odlični, mi u ovom trenutku to ne znamo ali su državi i njenom obrazovnom sistemu potrebni rezultati, koliko i samim učenicima, jer bilo kakvim zloupotrebama štetimo deci“ – rekao je Antonijević.

Izvor: Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.