Početna » Zanimljivosti » МАЛА МАТУРА: Успела реприза тестирања из математике

МАЛА МАТУРА: Успела реприза тестирања из математике

Будући средњошколци завршили су у 14 сати полагање теста из математике, а после 15 часова на сајтовима Министарства просвете и РТС-а објављен је кључ с резултатима. Кључ решења је доступан на сајтовима www.upis.mpn.gov.rs i www.rts.rs.

Тај део мале матуре јуче је био одложен јер су се решења теста појавила у јавности.

Министар просвете Жарко Обрадовић негирао да је био „разоткривен„ и резервни тест из математике који су ђаци полагали јуче. Он је навео да је потврда о томе добијена од директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, који је учествовао у изради поновљеног теста.

matematika1

Задаци стигли до школа у пратњи полиције Фото: С. Шушњевић

Упркос најавама родитеља осмака школе „Иво Лола Рибар” у Новом Саду да неће пустити децу да раде поновљене тестове, и ђаци те школе сели су јуче у скамије тачно у подне.

Како је изјавио председник Актива директора основних школа у Новом Саду и директор школе „Свети Сава” из Руменке Светозар Козаров, ђаци су по сатници полагали тест из математике. Истиче да директори нису имали времена да одрже састанак на ту тему, али, колико је упућен, зна да су се у свим школама ђаци тестирали.

– Свака школа је добила распоред када да оде у школску управу по тестове. Испред управе и унутар зграде је било четири до пет полицајаца, а када се тестови покупе, одлазило се у школу уз пратњу полиције – каже Козаров.

По његовим речима, јучерашњи тест имао је само једну комбинацију, односно није било извлачења питања. Да родитељи нису протестовали ни у другим школама, слаже се и директор школе „Коста Трифковић” Милан Спасојевић и каже да је добио (пре)поруку од родитеља из школе „Иво Лола Рибар„, али да се код њих родитељи нису организовали на бојкот.

– По мени би било најпоштеније да се ове године није полагао тест, већ да су се ђаци уписивали на основу досадашњег успеха и просека у ђачкој књижици. Сматрам да је све ово за децу било велики стрес и, како сам чуо, многи су се због овог скандала плашили да неће добро урадити тестове – навео је Спасојевић.

И у осталим новосадским школама је ситуација је била “под контролом”, а ђаци су дошли да полажу тест. Тако мисли и директор школе „Јожеф Атила” Драган Утржан:

– Све је текло по плану, родитеља није било у пратњи деце, а ђаци су били сталоженији него прекјуче – наводи Утржан. – Ипак, кроз разговор с њима схватио сам да су доста разочарани због свега што се догодило.

И директор школе „Жарко Зренанин” Жарко Мушицки наводи да је другог дана полагања теста из математике све прошло у најбољем реду.

– Излазност ђака је била стопроцентна – истиче Мушицки. – Ту је био полицајац и супервизор из средње школе. Нико од родитеља се није бунио нити су остали са својом децом у школи. Ипак, и они су свесни да је то за добробит њихове деце.

Ученици не могу „пасти„ на малој матури, али треба да имају што више поена јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, коначни 25. јуна, а упис ученика у првом кругу предвиђен је за 8. и 9. јул. Други уписни круг на преосталим слободним местима почиње 9. јула и траје до 12. јула. У средњим школама има готово 80.000 места, око 10.000 више него што је осмака.

 

Љ. Натошевић

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...