Početna » Zanimljivosti » Места 16,7 посто више него осмака

Места 16,7 посто више него осмака

У првом разреду средњих школа у Војводини у наредној школској години биће места за 20.866 редовних, 1.192 ванредна ученика и за 631 ученика са сметњама у развоју – утврђено је Одлуком о броју места за упис ученика у први разред средњих школа, коју је прихватила Влада Војводине.

Од тих места, 15.307 је у 75 стручних школа, 3.887 у 26 гимназија, од којих је 192 у филолошким и 60 у специјално математичким одељењима. У десет уметничких школа за упис је предвиђено 490 места, а у десет мешовитих 1.182, док је у десет средњих школа за образовање ученика са сметњама у развоју планирано 593 места, као и 38 места за упис ученика са сметњама у развоју у први разред средњег образовања при Средњој стручној школи „4. јули” у Врбасу.

У односу на прошлогодшњи упис, у сарадњи с локалним самоуправама и Тржиштем рада, школе су и ове године тражиле измене плана уписа, а, после консултација покрајинских и републичких просветних власти, договорено је да се Школском центру „Никола Тесла” у Вршцу одобри упис једног одељења комерцијалиста, а Електротехничкој школи „Никола Тесла” у Панчеву и Техничкој школи „9. мај” у Бачкој Паланци по једног огледног одељења електротехничара информационих технологија. У Филолошкој гимназији у Сремским Карловцима ове године биће расписан конкурс за попуну по 12 места у билингвалним одељењима с наставом на немачком и француском језику. Од трогодишњих смерова, Средња техничка школа „Миленко Брзак Уча” у Руми моћи ће да упише десет ученика на смер за алатничаре, а техничке школе „Лукијан Мушицки” у Темерину и „Шинковић Јожеф” у Бачкој Тополи расписаће конкурс за пријем по 15 будућих маникира-педикира.

Највећи број места у школама у Војводини и ове године биће у одељењима с наставом на српском језику, 410 места је у трогодишњим одељењима с наставом на мађарском, а 1.893 места је с наставом на том језику, али у четворогодишњим смеровима. За образовање на осталим језицима националних заједница планирана су места у четворогодишњим смеровима, и то на словачком 150, на румунском 60, на русинском 30 и на хрватском 60 места.

У односу на број осмака у школама у Војводини, којих је чак 2.000 мање него лане, број планираних места у првом разреду средњих школа већи је 16,7 посто, тако да је сигурно да нико од малих матураната неће остати неуписан, а као и ранијих година, и ове ће место у средњој школи одређивати број бодова сакупљених у досадашњем школовању и на завршном испиту.

 

Д. Девечерски

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...