Početna » Новости » Ministar Jovanović: Manje bodova na trećem testu nije politika

Ministar Jovanović: Manje bodova na trećem testu nije politika

Odluka da se novouvedeni treći, kombinovani test na završnom ispitu 2014. godine za osmake boduje sa osam umesto sa 20 poena, kako je prvobitno predloženo, nije politički motivisana, rekao je sinoć ministar prosvete Tomislav Jovanović i istakao da će test pokazati kvalitet znanja osmaka, ali i kvalitet rada nastavnika.

Tenički detalji, izgled i uputstvo za izradu testa su u završnoj fazi, rekao je Jovanović u emisiji „Utisak nedelje“ i naveo da će ove školske godine veći broj saradnika ucestvovati u izradi pitanja za tri testa koja će osmaci polagati na maloj maturi.

 
Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović ukazala na to da zbog uvođenja trećeg testa paniku stvaraju pojedini roditelji i nastavnici, jer može da se ispostavi da njihovi učenici, koji su imali kod njih petice, pokažu loše rezultate.
Problem je u različitim pristupima nastavnika, ocenila je profesorka Radunović i istakla da osnovna škola daje bazična znanja i da u školama nema razlike u sadržajima, ali da razliku čine dobri i lošiji nastavnici, odnosno načini na koje oni rade sa decom.
Ona najavljuje da će nastavnici koji ne rade kvalitetno sa decom, najpre biti registrovani, pa će imati seminare, ići na usavršavanje, jer nisu krivi što ni sami nisu učili metode rada sa decom.
„Ako se ponovo pokaže loš u nastavi, nastavnik nema tu šta da traži“, smatra Radunovićeva, ističući da se pitanja za predstojeći završni ispit ne prave po uzoru na PISA test.
Govoreći o visokom obrazovanju, minister prosvete je istakao da je danas najveći broj nezaposlenih iz oblasti menadžmenta i da, kako kaže, niz fakulteta proizvodi nepotreban kadar.
Saradnik UNICEF-a za obrazovanje, osnivač Mense u Srbiji Ranko Rajović upozorio je da u nekim mestima u Srbiji i do 70 odsto dece ima poremećaj u govoru, a 70 odsto dece ravnih stopala.
Svi učesnici emisije složili su se da je nastavni plan i program dobar, ali da se mora menjati način učenja, da, kako je rečeno, bude u skladu sa fiziološkim potrebama dece.

Izvor: Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.