Početna » Новости » Ministar podržao zahtev da se časovi srpskog ne smanjuju

Ministar podržao zahtev da se časovi srpskog ne smanjuju

Predstavnici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Društva za srpski jezik danas su zatražili i dobili podršku ministra prosvete Tomislava Jovanovića da se u srednjim stručnim školama ne smanjuje broj časova srpskog jezika, kako se predviđa prevođenjem ogleda u redovan sistem.

Problem je nastao nakon odluke da 17 profila koji su prethodnih godina testirani, postanu deo redovnog sistema i rešenja da na primer profili u području rada zdravstva, elektrotehnike, imaju manje časova srpskog jezika.

To znači da će đaci koji upišu smer medicinska sestra, fizioterapeut, farmaceutski tehničar, kozmetički tehničar, stomatološka sestra, od septembra, ako ne bude drugačije odlučeno, sedmično imati dva umesto tri časa srpskog, rekla je pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Odluka je prema njenim rečima nedopustiva, posebno što su u pitanju atraktivna zanimanja za koja vlada veliko interesovanje đaka.

– Zavod insistira na značaju srpskog jezika u srednjim stručnim školama – rekla je Mijatović i navela da je odluka Ministarstva i Nacionalnog prosvetnog saveta da se ogledi u ovom obliku prevedu u sistem neprihvatljiva.

Takođe, za obrazovni sistem je neprihvatljivo da se maternji jezik spušta na nivo stranog jezika, rekla je ona i ukazala da nijedan profil nema predmet Nacionalna istorija kao obavezan predmet.

– Ogledi su se razvijali pod pokroviteljstvom različitih projekata – navela je Mijatović i istakla da će odlukom biti pogođeno nekoliko hiljada đaka.

I predsednik Društva za srpski jezik i književnost Aleksandar Milanović je ukazao na strateški interes da časove srpskog jezika treba povećati, a ne smanjivati.

Jovanović je na sastanku naglasio da je potrebno da se poveća fond časova srpskog jezika, jer je srpski jezik važan za očuvanje ličnog i nacionalnog identiteta. On je istakao da ne smemo da budemo država koja ima najmanje časova maternjeg, odnosno srpskog jezika, objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete.

Sastanku su prisustvovali direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zoran Avramović, pomoćnik ministra Zoran Kostić i drugi.

Izvor: Blic

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

ИСТИНА О ПОТПИСАНОМ ПРОТОКОЛУ 12. 10. 2023. ГОДИНЕ