Početna » Новости » Министар просвете од петка са синдикатима

Министар просвете од петка са синдикатима

Министар просвете Срђан Вербић најавио је да ће сутра почети прве разговоре са синдикатима. Претходно су четири синдиката затражила разговор с министрима просвете и финансија о проблемима у области образовања, између осталог о најављеном смањењу плата у јавном сектору од десет одсто, што за просветаре значи просечну зараду од око 39.000 динара уместо садашње 43.000. Јуче су најавили и штрајк упозорења за 19. мај.

Вербић је, гостујући јуче на Радију Б-92, казао да је предвиђено да у петак дође до сусрета с једним од репрезентативних синдиката, а потом и с осталим.

Важно је да се видимо што пре, има много тога о чему треба да причамо. Наравно да су захтеви синдиката оштри, то им је посао, нема дилеме о томе да ће ти разговори бити тешки и напорни, али то је нешто што морамо да урадимо – наводи Вербић.

Он указује на то да земља нема друге наставнике и да су то људи који „гурају” друштво напред без обзира на све, као и да су они интелектуална елита државе и да ће их пажљиво саслушати.

Министар Вербић је јуче поручио и да Србија у образовању не може преписивати решења других земаља, као и да неће бити укидања „мале матуре”.

Завршни испит неће се укидати јер он има више функција и неопходан нам је за развој образовног система. Можда би требало мењати нешто на плану улоге завршног испита, која је сада селекциона и углавном служи да би се направиле ранг-листе и ђаци уписали у жељену школу, али нама треба више од тога, потребни су нам подаци о томе шта ученици знају, а не колико знају – рекао је Вербић.

Izvor: Dnevnik

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...