Početna » Новости » Ministar prosvete danas razgovarao sa sindikatima o tehnološkim viškovima

Ministar prosvete danas razgovarao sa sindikatima o tehnološkim viškovima

Teme sastanka, održanog u Ministarstvu, bile su tehnološki viškovi i otpremnine. Ministarstvo je u saradnji Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u budžetu za 2017. godinu predvidelo 1.200 otpremnina kako bi se rešio problem jednog broja radnika za čijim angažovanjem je prestala potreba.

„Projekciju Međunarodnog monetarnog fonda o višku broju zaposlenih u prosveti sveli smo na razumnu meru. Ali, moramo biti svesni da se određen broj radnih mesta prikriva i da imamo nekontrolisano zapošljavanje na osnovu ugovora na određeno vreme“, rekao je ministar Šarčević.

Prestavnici sindikata složili su se da se problem tehnoloških viškova mora rešavati i da su otpremnine deo tog rešenja, ali su istakli da je potrebno sprečiti sve eventualne zloupotrebe prilikom gašenja radnih mesta i isplata otpremnina.

Ministar Šarčević je naglasio da je zajednički rad Ministarstva i sindikata na zbrinjavanju tehnoloških viškova u ptrethodnoj školskoj godini pokazao da je moguća efikasna saradnja. ”Ta praksa će biti nastavljena i u novoj školskoj godini. Novi obrazovni profili zahtevaju nova radna mesta, dok će profili za koje učenici nisu zainteresovani prestati da postoje, a samim tim i radne pozicije”, rekao je ministar i poručio da je uvek spreman za dogovor.

Sindikati obrazovanja Srbije i prosvetnih radnika su saopštili da je ministar izjavio da je Vlada obezbedila milijardu i 600 miliona dinara za socijalni program za 1.200 zaposlenih.

„Ova sredstva su namenjena za one kojima su ukinuta zanimanja, za nenastavno osoblje i za tehnološke viškove do dve godine do penzije. Zaposleni koji imaju više od dve godine do penzije mogu dobiti najviše do 8.000 evra. Oni koji imaju manje od dve godine do penzije dobiće šest prosečnih bruto zarada. U vezi sa isplatom naknade za godišnji odmor za 2014. godinu ministar je rekao da će ovaj problem biti razmatran na sednici Vlade u četvrtak, kada će biti doneta konačna odluka“, saopštili su sindikati posle sastanka.

U vezi sa tehnološkim viškovima za 2017./18 godinu biće formirane radne podgrupe po školskim upravama koje će pratiti raspoređivanje u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za osnovne i srednje škole i domove učenika.

(list „Danas“)

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.