Početna » Новости » Министар се данас није појавио на преговорима

Министар се данас није појавио на преговорима

Данашњим преговорима између Министарства просвете и два репрезентативна синдиката просвете (Синдиката радника у просвети Србије и Уније синдиката просветних радника Србије), који су и даље у законском штрајку, присуствовали су испред Министарства просвете помоћник министра Зоран Костић и саветник министра  и шеф кабинета Немања Ђорђевић са сарадницима. Министра просвете очигледно данас није имао шта да нам каже, јер он сад говори својим незаконитим и дискриминационим дописима директорима школа!
У оваквим условима штрајка Министар просвете би морао озбиљно да приступи преговорима јер је и даље више од 700 школа у штрајку. Такође је противзаконито да Министар просвете не омогући потпис ПКУ репрезентативним синдикатима СРПС и УСПРС, који су то од њега још 16.2.2015.  године у писменом допису захтевали, јер је то њихово законско право.
Оваквим одуговлачењем решавања проблема просветних радника ми смо присиљени  да и даље штрајкујемо, а Министар се очигледно само декларативно залаже за нормализацију наставе и дописом у коме тражи смањење плате од 19. фебруара за просветне раднике два синдиката, који се нису помирили са својим јадним материјалним положајем и празним обећањима.
Ипак представници синдиката у штрајку су данас испоставила предлог решавања проблема у вези са материјалном помоћи просветним радницима до ступања на снагу Закона о платним разредима, који ће очигледно јако тешко ступити на снагу 1.1.2016. године, јер се госпођа министарка Кори Удовички по том питању не оглашава и нема наговештаја ни о предлогу платних разреда. Синдикати су такође указали представницима Министарства просвете о својим намерама да на суду заштите своје право потписивања ПКУ! Што се тиче смањења плата док смо у штрајку, то је такође незаконита мера, јер Министар одређује од ког дана се рачуна законски штрајк и износ смањења је упитан, што може бити предмет судског спора, али са директорима школа, који су нам послодавци а не са Министром просвете, који је изазвао ту ситуацију.
Ми смо и даље чврсто у штрајку, и пратимо расположење нашег чланства од кога овај штрајк у осталом и зависи!
Синдикални поздрав,
Председник СПРВ
Милан Трбовић, проф.

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...