Početna » Новости » Ministar Vujović uvredio prosvetne radnike

Ministar Vujović uvredio prosvetne radnike

Gostujuči danas u najgledanijoj informativnoj emisiji, Dnevniku 2 na RTS-u, Ministar ekonomije Dušan Vujović je govorio o rebalansu budžeta i o tome da je za to sada pravi trenutak. Pored toga govorio je o protestu i štrajku prosvetnih radnika rekavši da razume da je prosvetnim radnicima teško, ali i istakao da se ne mogu izuzeti od smanjivanja plata.
Potom je izjavio (misleći na prosvetne radnike) : “ Pozivam ih da porazmisle koliko vremena rade i kako da dopunskim radom nadoknade smanjenje plata „.
Zar „vrli“ ministar Vujović ne zna da prosvetni radnici imaju 40 – časovnu radnu nedelju i pored toga mnogobrojne birokratske obaveze, tako da je ta 40 – časovna radna nedelja sada već znatno uvećana. Šta to nama poručuje Vujović?! Da mi koji smo  najobrazovaniji kadar procentualno gledano u odnosu na ostale javne službe NAJMANJE RADIMO ILI NE RADIMO DOVOLJNO i poziva nas da se snađemo i dopunskim radom zaradimo ono što nam po mom skromnom mišljenju  inače pripada, a država nam ne plaća. Jedino je rad u prosveti od svih javnih službi normiran, po principu: „Koliko radiš – toliko zaradiš“. Zar ministar Vujović ne zna da preko 30% profesora nema punu normu časova? Da li je moguće da jedan ministar u Vladi Srbije, i to ministar ekonomije ne zna toliko.

Ili je u pitanju apsolutno neznanje ministra Vujovića o radu prosvetnih radnika ili neviđena bahatost prema prosvetnim radnicima, koji imaju jedan od najvažnijuih zadataka, ako ne i najvažniji zadatak  u državi –  stvaranje  stručnih i obrazovanih građana Srbije.  Ko će našu državu izvući iz krize ako ne stručni kadrivi. To očigledno ministru  Vujoviću nije jasno, čim tako govori o radu profesora,  čiji je proizvod rada najdragoceniji za državu.
Pored ignorisanja opravdanih zahteva reprezentativnih prosvetnih sindikata, današnjeg protesta i štrajka prosvetnih radnika sada ministar finansija otvoreno ponižavajuće govori o radu prosvetnih radnika.
Posle ovakve neodgovorne i uvredljive izjave ministra Vujovića prosvetni reprezentativni sindikati  moraju da odgovore. U svakoj civilizovanoj demokratskoj državi zbog ovakve izjave ministar prestaje da bude ministar. Šta vi o tome mislite poštovane kolege?! Kakvu nam to poruku šalju najviši državni službenici? Dokle ćemo pristajati na poniženja?!

 

Pogledajte veb stranicu i snimak gostovanja ministra Vujovića na RTS-u     ovde.

 

Predsednik SPRV

Milan Trbović, prof.

 

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.