Početna » Новости » Министарство просвете разматра понуду синдиката

Министарство просвете разматра понуду синдиката

БЕОГРАД – Министарству просвете Србије јутрос је прослеђена понуда просветних синдиката која предвиђа обуставу штрајка, ако просветним радницима буде исплаћивана једнократна месечна помоћ до 4.500 динара.
У понуди се наводи да би ову помоћ требало исплаћивати пропорционално почев од 1. децембра 2014. године.
Наводи се да је новчана помоћ потребна због тога што је, упркос одговорности њиховог посла, просветним радницима умањена плата, а једини су чије зараде нису повећаване од 2008. године.
Синдикати траже и да не буде покренут дисциплински поступак против просветара који су учествовали у штрајку, као и да им због протеста не буду умањене зараде. Захтев је и да у првој половини године буду уређени платни разреди у јавном сектору.

Ако овај споразум буде потписан, синдикати најављују престанак штрајка у року од три дана.

У Министарству просвете и науке агенцији Бета је речено да је овај захтев јутрос са писарнице достављен кабинету и да ће бити разматран.

Представници просветних синдиката, који протестују већ шесту недељу, најавили су и могућност да, ако се не постигне договор с владом, буде одложен почетак другог полугодишта.

Портпаролка Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић рекла је агенцији Бета да ће ученицима бити „транспарентно и усмено” саопштене и образложене оцене на крају првог полугодишта, али да оне неће бити и потврђене на седницама одељенских већа.

„Напрасно неће бити кворума за одржавање одељенских већа, а без тако потврђених оцена и подељених књижица неће моћи да почне ни друго полугодиште”, казала је Јанковићева.

Од 17. новембра четири репрезентативна просветна синдиката штрајкују скраћењем часова на 30 минута, а 22. децембра настава је у појединим школама била потпуно обустављена.

Штрајк скраћењем часова је настављен, а према подацима синдиката штрајкује око 60 одсто школа у Србији.

Министар просвете Србије Срђан Вербић изјавио је да наставници у школама у Србији у којима је 22. децембра била обустављена настава неће добити дневнице за тај дан.

Он је истакао да су најаве представника синдиката да неће бити закључене оцене ђацима „празне” претње и да не жели да верује да ће се то догодити.

Просветни радници тражили су да буду изузети од смањења плата у јавној администрацији за десет одсто, као и да буду уређени платни разреди у јавном сектору. Очекује се и договор о посебном колективном уговору, као и о закону о основама система образовања и васпитања.

Бета
објављено: 25.12.2014

O Milan Trbović

Pročitajte

САОПШТЕЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА ОД 29. 09. 2023. ГОДИНЕ