Početna » Новости » NACRT ZAKONA O ŠTRAJKU: Prosvetari traže pravo na potpunu obustavu rada

NACRT ZAKONA O ŠTRAJKU: Prosvetari traže pravo na potpunu obustavu rada

Potpuna obustava rada i ubuduće neće biti dozvoljena zaposlenima u prosveti, koja je u Nacrtu zakona o štrajku svrstana u delatnosti od opšteg interesa.
Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika su jedinstveni – obrazovanje treba izuzeti iz spornog člana.
Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da nigde u Evropi prosvetnim radnicima nije zabranjena totalna obustava rada i da zaposleni u obrazovanju time ne ugrožavaju ni sebe, ni učenike, ni državu. On kaže da Nacrt ne donosi nikakve novine za prosvetu, koja je i po sadašnjim propisima obavezna da štrajkuje uz poštovanje minimuma procesa rada, sem što će štrajk morati da se najavi najkasnije 10 radnih dana pre početka, dok je sada taj rok 10 dana.
Sporni član 13 Nacrta zakona predviđa da se u delatnostima od opšteg interesa može štrajkovati samo uz minimum procesa rada. Reč je o delatnostima u kojima kojoj prekid rada ili obim trajanja prekida rada može da ugrozi život, ličnu bezbednost i zdravlje stanovništva ili dela stanovništva, a pored prosvete, tu su i elektroprivreda, vodoprivreda, saobraćaj, informisanje (radio i televizija), PTT usluge, komunalne delatnosti, proizvodnja osnovnih prehrambenih proizvoda, zdravstvena i veterinarska zaštita, društvena briga o deci i socijalna zaštita.
Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika se pitaju kako je moguće da se prosveta vodi kao delatnost u kojoj bi potpuna obustava rada mogla da „ugrozi život, bezbednost i zdravlje stanovništva“.
– Iz aktuelnog Zakona o štrajku (kliknite da vidite sadržaj – „Sl. list SRJ“, br. 29/96 i „Sl. glasnik RS“, br. 101/2005 – dr. zakon i 103/2012 – odluka US) preuzeta su sva loša rešenja, neka prepisana iz zakona zemalja u regionu, a uz to dodati i novi problemi. Neki od njih su: ograničavanje prava na štrajk samo na sindikate ili većinu zaposlenih a oni koji nisu članovi sindikata i ne spadaju u većinu zaposlenih, gotovo i da nemaju mogućnost da se organizuju da bi uopšte štrajkovali. Slabosti ovog nacrta je i definisanje, ograničavanje i ujedno obesmišljavanje štrajka solidarnosti i izostanak kazni za poslodavca koji ne ispuni obaveze preuzete sporazumom o prekidu štrajka. Nedopustiva je proizvoljna interpretacija međunarodnih konvencija (naročito Međunarodne organizacije rada) kojom se relativizuju prigovori sindikata, čineći tako ovaj predlog zakona antiradničkim i zapravo zakonom protiv štrajka– smatraju u Uniji.
GSRPS „Nezavisnost“ i Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) demantuju informaciju da su njihovi predstavnici na Socijalno-ekonomskom savetu podržali sporni član Nacrta kojim se prosvetnim radnicima ograničava pravo na štrajk. Predsednica SOS Valentina Ilić kaže da je taj sindikat od starta tražio izuzimanje prosvete iz delatnosti od opšteg interesa.

Izvor: list „Danas“.

Nacrt Zakona o štrajku možete pogledati i OVDE.

 

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...