Početna » Zanimljivosti » Награђени за све наступе!

Награђени за све наступе!

Хор Музичке школе „Јосиф Маринковић” из Зрењанина

 

На прошле недеље завршеном Међународном такмичењу хорова у Бад Ишлу у Аустрији, на којем су се такмичила 22 хора из 10 европских земаља, Србију су представљала три хора из Војводине.

 

– Сваке године хор путује на неко међународно такмичење и враћа се са запаженим резултатима и наградама, али ова награда изузетно нам је значајна јер је ове године у Хору јако мало матураната, па је велика обавеза и одговорност била на певачима из друге и треће године – каже Јован Травица. – У хору пева 75 ђака и било је просто фасцинантно са колико енергије и жеље за певањем су изашли на сцену, мада им је ово тек факултативна активност у школи, што је препознао и жири, те нам је доделио највише бодова. Поред хора који је путовао на такмичење у школи имамо и хор прве године који има 35 певача које припремамао да следеће године запевају на неком од међународних фестивала.

Хор Музичке школе “Јосиф Маринковић” из Зрењанина под руководством Зорице Козловачки, броји 66 певача и у Аустрији је у категоријама женских омладинских хорова са солисткињом на харфи Лилом Ковач и вокалним солисткињама Тањом Ђурђевић и Катарином Николић и мешовитих омладинских хорова освојио златне дипломе, док се етно група у којој су вокални солисти Дорис Бесу, Катарина Николић, Игор Мијатовић и Марко Мојин, вратила са сребрном дипломом.

– Наши наступи су врло захтевни јер осим певања у извођењу појединих композиција имамо и доста покрета, што тражи пуну концентрацију сваког појединца, а они су заиста све то сјајно извели мада смо у све три категорије певали истог дана – каже Зорица Козловачки. – У Аустрији смо се дивно дружили и пуни смо лепих утисака. Посетили смо и родну кућу Мозарта у Салзбургу и видели кућу у којој је живео Хајдн у Бечу.

Хор Гимназијског певачког друштва ”1838”, под руководством Јасмине Нешковић у категорији духовне музике освојио је сребрно одличје и тиме наставио са низањем међународних признања.

– Гимназијско Певачко Друштво “1838” је реосновано 2007. године као настављач богате традиције хорског певања у најстаријој новосадској гимназији, данас Гимназији “Јован Јовановић Змај” – каже Јасмина Нешковић. – Година 1838. симболично означава прво наступање хора ван богослужења. Основни циљеви друштва су окупљање бивших ученика гимназије, чување и неговање световне и духовне хорске уметности. Хор је мешовити и броји 40 чланова различитих професија, али све њих повезује љубав према музици, дружењу и путовањима, што доказују и бројне награде и признања освојени у земљи и иностранству.

 

Д. Девечерски

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...