Početna » Новости » Najgori direktori škola u Srbiji

Najgori direktori škola u Srbiji

Top 5 malverzacija direktora škola

  • Primaju radnike mimo lista tehnoloških viškova, a na konkursu primaju „po sopstvenom izboru“ ili „po nalogu odozgo“
  • Čuvanje radnog mesta – primaju radnike na određeno i drže ih duže od propisnog roka kako bi čuvali mesto za njihove ljude.
  • Nepoštovanje posebnog kolektivnog ugovora – sami određuju fondove časova i prave liste s viškovima bez komisije.
  • Ekskurzije: sa agencijama dogovaraju uslove, zaobiđu školski odbor i dogovoreno predoče roditeljima.
  • Prostor daju u zakup bez dozvole Direkcije za imovinu i novac ne uplaćuju u budžet. Sklapaju ugovore o poklonu pa novac nikad i ne legne na račun.

Četiri primera nezakonitog rada direktora

384186_vladimir-kalcic_f

 

 

 

 

 

 

Vladimir Kalčić, direktor OŠ „Sveti Sava“ u Nišu, u poslednjih nekoliko godina zaposlio je četiri člana familije kao nenastavno osoblje.
Rođenog brata je zaposlio kao blagajnika, brat od strica naplaćuje iznajmljivanje hala, rođaka je šefica računovodstva, a supruga Ukrajinka je s diplomom mašinskog inženjera donedavno radila u školskoj biblioteci. Da bi zaposlio familiju, menjao je čak i školske propise – kaže izvor „Blica“.
Niška policija protiv Kalčića je podnela i krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja zbog samovoljne izgradnje Sportskog centra „Sveti Sava“ pored škole, čiji je direktor.

384187_marija-miletic_f

Forum beogradskih gimnazija optužio je Mariju Miletić, direktorku 14. beogradske gimnazije, da je za 13 dana na ekskurziji u Italiji sa učenicima uzela dnevnice od 2.500 evra.
Miodrag Sokić, predsednik Foruma, naveo je da je direktorka boravila na ekskurzijama i sa đacima trećeg i četvtrog razreda, tako da je u školi nije bilo ukupno 13 dana. Na osnovu odluke saveta roditelja, direktorka je bila plaćena pet evra po učeniku, što znači da je zaradila 2.500 evra, tvrdi Sokić.
Načelnik prosvetne inspekcije kaže da direktor može da ide na ekskurziju pod uslovom da je to predviđeno godišnjim planom o realizaciji đačkog putovanja.

384188_rade-zejak-01ras_f

Rade Zejak, direktor Šeste gimnazije, postavljen je na to mesto nakon neslavne karijere u Karlovačkoj gimnaziji, gde je za vreme njegovog mandata Jelena Karleuša snimila golišavi spot.
Ministarstvo prosvete postavilo ga je na čelo Šeste gimnazije nakon što je školski odbor za direktora već odabrao profesorku biologije Slavicu Kalinić. Konkurs je poništen i ekspresno je izabran Zejak.
Školu iz godine u godinu prati loš glas, od nezakonitih ugovora o iznajmljivanju školskog prostora do raznih budžetskih i poreskih prekršaja.

384189_ilija-samardzic-01rasfoto-dusan-milenkovic_f

Ilija Samardžić, direktor Beogradske poslovne škole, tražio je da mu se produži radni odnos iako se protiv njega vodi krivični postupak jer je upisivao prelazne ocene studentima koji nisu izlazili na ispite.
Osim što je bio direktor, predavao je i predmete menadžersko računovodstvo, računovodstvo, upravljačko računovodstvo i finansijska analiza i interna revizija.
On je 28. juna od saveta škole tražio da mu se produži radni odnos. Pre toga je sazvao sednicu 28. maja na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bila „razmatranje i usvajanje zaključka o produženju radnog odnosa direktora“.

 

Izvor:  Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...