Početna » Новости » Nastava u sve većem broj škola

Nastava u sve većem broj škola

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji postepeno se normalizuje. Na ugroženim područjima jedinice lokalne samouprave donose odluku o normalizaciji nastave u školama, zavisno od mogućnosti, a pre svega vodeći računa o bezbednosti dece i učenika. U školama u kojima se nastava odvija bez smetnji, časovi traju 45 minuta i odvijaju se po redovnom planu i programu.
U ponedeljak, 19. maja 2014. godine prema podacima dobijenim od školskih uprava, od ukupno 1764 škole na teritoriji zemlje, nastava se ne izvodi u 116 osnovnih i 39 srednjih škola. Podsećamo, u četvrtak, 15. maja u Srbiji nije radilo 400 škola.
Na teritoriji školske uprave Beograd, odnosno u opštinama Lazarevac i Obrenovac, prema odluci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda, ne radi ukupno 26 škola, a zatvorene su i sve predškolske ustanove.
U Šapcu, Loznici, Krupnju, Ljuboviji i drugim mestima na teritoriji školske uprave Valjevo ne radi ukupno 57 škola, dok se na teritoriji školske uprave Požarevac nastava ne odvija u 38 škola, od čega 11 srednjih. Takođe, 22 škole ne rade na području Sremske Mitrovice i Šida, odnosno na teritoriji školske uprave Novi Sad.
Ne radi ni devet predškolskih ustanova na teritoriji školske uprave Valjevo, šest na teritoriji Sremske Mitrovice i Šida i četiri predškolske ustanove na teritoriji školske uprave Požarevac.
Odluku o realizaciji vannastavnih aktivnosti, što uključuje ekskurzije, nastavu u prirodi, izlete, posete, organizacije proslava maturskih večeri i drugo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće u konsultaciji sa Republičkim štabom za vanredne situacije.
Precizna procena štete od poplava nastale na školskim objektima još nije moguća.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će učiniti sve da ne bude produžetka školske godine, a da se učenici iz ugroženih područja koji su zajedno sa roditeljima smešteni u prihvatnim centrima uključe u psihosocijalnu podršku koja se u njima organizuje.
Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...