Početna » Zanimljivosti » Наставак расправе о образовању

Наставак расправе о образовању

Извор: Тањуг

 

Београд-Посланици републичког парламента наставиће данас рад претресом у појединостима пакета закона из области образовања, на који је уложено 366 амандмана.

Од 366 амандмана влада је прихватила 45, а ресорни скупштински одбор уложио је седам амандмана.

Посланици су јуче размотрили 19 амандмана који су поднети на Предлог закона о основном образовању и васпитању.

Иако је било предвиђено да посланици расправу о амандманима започну јуче ујутру, претрес је почео тек у поподневним сатима, будући да се најпре чекало мишљење владе на уложене амандмане, а потом и да их ресорни скупштински одбор размотри, због чега је седница у више наврата одлагана.

Реч је о предлозима закона о основном образовању и васпитању, о средњем образовању и васпитању, о образовању одраслих, као и о изменама закона о основама система образовања и васпитања и о ученичком и студентском стандарду.

Тим законима се предвиђа и формирање Агенције за образовање и васпитање, као и материјалну одговорност директора школе за штету нанету установи намерно или крајњом непажњом.

Такође, од 2017/18. године кандидати за упис на факултете, уместо пријемних испита, полагаће општу, стручну, уметничку матуру. Када је реч о образовању одраслих, први пут се уводи функционално основно образовање одраслих у редован школски систем, а омогућава се и побољшање образовне и квалификационе структуре становништава.

Опозиција је упутила критике на нова решења, тврдећи да ће додатно оптеретити ученике, али и родитеље, док из владајуће коалиције одбацују те оцене и поручују да нова решења представљају „квалитетан искорак напред“ и да ће унапредити образовни систем.

Скупштина ће наставити рад у 10 сати.

 

Извор: Б92

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...