Početna » Новости » Наставници штрајковали, министарство прети отказима

Наставници штрајковали, министарство прети отказима

Синдикати: Настава ће бити надокнађена суботом или продужетком године за један дан. – Министарство просвете: у Београду настава у 89 одсто школа.

У току дана око хиљаду школа у Србији је делимично или потпуно обуставило наставу, протестујући због најављеног смањена плата просветним радницима. Истовремено, просветне власти су поручиле да наставници имају право на штрајк, али не и на обуставу рада и најавили да би они који су јуче штрајковали, могли да остану без дела зарада, али и посла.

У Београду, на протесту испред Дома синдиката, председник Гранског синдиката просвете „Независност” др Томислав Живановић захвалио је окупљеним наставницима који су по лошем времену дошли да поруче власти да је „просвета у катастрофалном стању” и да просветни радник није више радник него „просветни јадник”. Скуп у центру Београда на којем је било око 2.000 просветара обезбеђивала је полиција, а саобраћај у околним улицама се одвијао без прекида.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић је рекао да је Европска конференција синдиката упутила писмо премијеру Александру Вучићу и министрима финансија и просвете, у којем траже да се просвета изузме из смањења плата.

А док је на Тргу Николе Пашића трајао протест просветара, помоћник министра Зоран Костић је новинарима у Министарству просвете изјавио да су директори школа надлежни да воде евиденцију о онима који протестују, али и да покрену дисциплински поступак против колега који уопште не раде.

Према подацима Уније синдиката просветних радника јуче ујутро је настава била потпуно или делимично обустављена у 433 школе чији запослени припадају том синдикату. Председник синдиката, Драган Матијевић је рекао да је настава потпуно обустављена у 328 школа на територији Србије које покрива тај синдикат, док се у 105 примењује минимум процеса рада са часовима скраћеним на 35 минута. „Према подацима којима располажемо, 22 школе у Београду су потпуно обуставиле наставу, у Нишу 29, Чачку 24, а у Краљеву 32 школе не раде од јутрос”, рекао је Матијевић.

Он је за ТВ Пинк рекао да ће настава бити надокнађена ученицима који због протеста нису имали часове. „Направићемо план надокнаде: или ћемо продужити школску годину за један дан или ћемо одрадити једну суботу”, рекао је Матијевић.

А према званичним подацима Министарства просвете добијеним од Школске управе Београд, јуче до 10 часова настава у пуном капацитету одвијала се у 264 основне и средње школе, што је 89 одсто школа у Београду. Од укупно 285 школа на подручју града Београда, 32 су у потпуности обуставиле рад (11 одсто), док су часови на тридесет минута скраћени у 80 школа(28одсто).

Начелник Школске управе Нишавског управног округа Живомир Јовановић рекао је да у преподневној смени од 119 школа не ради 33, односно 28 одсто. У четири школе часови су скраћени на 30 минута.

У току јучерашњег дана, из Министарства просвете су саопштењима подсећали да је питање штрајка регулисано Законом о основном образовању и васпитању и да мора да се поштује минимум процеса рада за наставника, односно извођење наставе у трајању од 30 минута по часу.

Ако наставници, односно стручни сарадници школе који учествују у штрајку не обезбеђују минимум процеса рада, директор школе покренуће дисциплински поступак, а по закону наставнику се изуче мера престанка радног односа. Ово је било само упозорење, рекли су синдикални лидери, а ако њихови захтеви не буду испуњени, у новембру ће започети законски штрајк, са часовима од 30 минута и неће престати до испуњења захтева. Просечна плата у просвети је 43.000 динара, а са најављеним смањењем износила би само 39.000 динара.

 

Извор:  Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...