Početna » Zanimljivosti » Наставницима звони и због батина

Наставницима звони и због батина

Због све чешћих напада, професори планирају да од државе затраже бољу заштиту. Просветари најављују петицију да би добили статус службених лица. Највише насиља пред закључење оцена

ПОСЛЕДЊЕГ месеца школске године број физичких напада на наставнике се повећава, а још више вербални притисци, увреде и претње. Актери су ученици, али све чешће и њихови родитељи. Ситуација је најтежа у средњим стручним школама, где ученици имају највише јединица.

Да би се такви инциденти спречили, просветни синдикати планирају да организују потписивање петиције како би се наставницима обезбедио статус службеног лица. Ту врсту „заштите“ сада имају полицајци, припадници безбедносних служби, државни функционери, тужиоци и судије, судски извршитељи, а у више наврата таксисти, новинари, монтери ЕПС и возачи ГСП тражили су да се нађу на том списку.

Просветарима је главни аргумент то што сваке школске године бар десетак наставника буде физички нападнуто. Избодена наставница у Врању, њеној колегиници у Владичином Хану поломљени кук и рука, само су неки од свежих примера насиља над просветарима.

– Полицији годишње буде пријављено десетак случајева напада на наставнике – каже Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника, али додаје да је тај број неколико пута већи јер се већина случајева прећути.

КАЗНА ДО ОСАМ ГОДИНА ЗАТВОРА У ПОСЛЕДЊИХ пет година за кривично дело против државних органа, у које спадају и напади на службена лица, осуђено је више од 4.000 особа. Годишње се на оптуженичкој клупи нађе њих хиљаду, а отприлике сваки шести заврши иза решетака. Казне се крећу од три месеца до осам година затвора, у зависности од повреде нанете службеном лицу.

Највише насиља бележи се пред закључивање оцена, а Витомир Станковић, наставник историје у Хемијско-прехрамбеној школи у Београду, каже, за „Новости“, да годишње бележе бар 30 до 40 озбиљних вербалних напада на наставнике:

– Насрћу и физички, али у већини случајева кривци су родитељи, који охрабрују децу на такво понашање. С друге стране, ми на ђаке не смемо ни тон да повисимо, јер следи пријава.

Форум београдских гимназија затражио је прошле године да овакви инциденти буду оштрије кажњавани.

– Тешко је све наставнике заштитити као службена лица, јер нас има 100.000 у Србији, али казне се морају пооштрити – сматра Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија. – Од половине маја па до краја школске године ходници школа претворе се у чекаонице, родитељи долазе, прете инспекцијом, врше притисак. Ђаци насрћу на професоре, траже више оцене, иако их не заслужују.

Кључни проблем је, додаје, деградиран просветни систем и модел понашања у коме родитељи деци говоре како су наставници лоши, како не знају свој посао, како су неспособни, болесни… Агресивној деци и њиховим родитељима, наводи Сокић, требало би забранити да улазе у школу у којој се инцидент догодио.

 

И. МИЋЕВИЋ

Извор: Новости

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...