Početna » Новости » Ne sme biti zloupotreba na maturi

Ne sme biti zloupotreba na maturi

– Do propusta i zloupotreba u organizovanju i sprovođenju završnog ispita za osnovnu školu ne sme doći – rekao je na sastanku s direktorima osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislav Jovanović.

– Treba pronaći najbolje rešenje za polaganje maturskog ispita jer mala matura treba da predstavlja rezultat kontinuiranog rada, a ne kampanjskog učenja. Ona ne sme biti opterećenje ni za učenike ni za roditelje i nastavnike.

Uloga Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, po Jovanovićevim rečima, da obezbedi da svaki mali maturant, bilo gde da se nalazi u našoj državi, ima ravnopravan položaj i iste uslove da iskaže svoje stečeno znanje i ostvari svoju realnu želju za upis u srednju školu

Ministar je dodao da svi zajedno treba da „uložimo napor da bi se vratio ugled prosveti koji zaslužuje“, kao i da je obrazovanje temelj svake države.

Direktori škola ministru su izneli predloge za unapređenje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada i polaganja završnog ispita, a razgovaralo se i o Vukovoj diplomi i kako joj vratiti mesto koje joj pripada. Direktori škola i ministar složili su se i u tome da je nužno usklađivanje potreba tržišta rada i profila srednjih stručnih škola u Srbiji da bi obrazovanje bilo primenljivo i garantovalo zaposlenje.

D. Devečerski

Izvor: Dnevnik

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...