Početna » Новости » Neusaglašeni stavovi sindikata i poslodavaca o izmenama Zakona o radu

Neusaglašeni stavovi sindikata i poslodavaca o izmenama Zakona o radu

Na današnjem sastanku Radne grupe za izmene Zakona o radu sindikati i poslodavci ipak nisu usaglasili stavove u vezi odredbi koje se odnose na rad na određeno vreme i načina isplate otpremnina, izjavio je danas potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

On je Tanjugu rekao da očekuje da će na narednom sastanku biti konkretizovani stavovi u vezi spornih odredbi. Prema rečima Mihajlovića, poslodavci smatraju da bi rad na određeno trebalo da traje tri godine, a sindikati su pristali na rešenje da to bude dve.

– U vezi uslova za davanje otkaza radniku, neke stavove smo usaglasili, ali većinu ne. Na sastanku sledeće nedelje razgovaraće se o minimalnim zaradama, i ponovo ćemo pokušati da razmotrimo i konkretizujemo rešenja oko kojih postoji neslaganje – rekao je Mihajlović.

On je juče rekao da smatra da će oko nekih odredbi vrlo teško biti postignuta saglasnost.

Odredbe čija se izmena razmatra odnose se na rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, obračunavanje minimalne zarade i na kaznene odredbe za otkaz radnicima.
Mihajlović je precizirao da su sindikati predložili da rad na određeno vreme traje dve godine, ali da se nađe mehanizam da u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu, rad na određeno vreme bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

– Što se tiče otpremnina, sindikati se slažu da ona treba da bude isplaćivana za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade za sve godine radnog staža, već da to bude trećina od njegove prosečne zarade – naveo je on.

Kaznene odredbe za davanje otkaza radnicima mogu se definisati Poslovnikom o radu, dodao je Mihajlović, a kad je u pitanju minimalna zarada sindikati su dali predlog da to bude bruto zarada, odnosno uplaćeni porezi i doprinosi i da to iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe, kao i da se utvrđuje jednom godišnje.

Sindikati smatraju da bi minimalna cena rada trebalo da iznosi najmanje 130 dinara po satu.

Kako je kazao Mihajlović, ne bi smelo da se dozvoli da ta minimalna zarada postane praksa već da važi samo u slučajevima kad neko preduzeće ima problem u poslovanju.

Sindikati, dodao je, ne žele da razgovaraju o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora, jer se protive njegovom ukidanju.

Izvor: Blic

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.