Početna » Новости » Novac za ekskurzije nije novac budžeta

Novac za ekskurzije nije novac budžeta

Dva sindikata prosvetnih radnika zatražila su, u dopisima ministrima finansija i prosvete Lazaru Krstiću i Tomislavu Jovanoviću, brzu reakciju u vezi s materijalnim položajem nastavnika i da ekskurzije budu izuzete iz javnih nabavki.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije navode da jedino zaposleni u prosveti nisu realizovali povećanje zarada u 2008. godini, pre trenutka zamrzavanja, tako da se razlika u zaradama u odnosu na ostale budžetske korisnike znatno povećala.

U dopisu koji su potpisali predsednici dva sindikata Tomislav Živanović i Slobodan Brajković, navodi se da jedino zaposleni u obrazovanju od 2008. do 2013. nisu ostvarili dodatna povećanja, dok su ostale delatnosti (policija, pravosuđe), kroz razne bonuse i dodatke, to učinile.

Kako se navodi, plate nastavnog osoblja su pale značajno ispod proseka u Srbiji. Iako je u prosveti gotovo 80 odsto visokoobrazovanih, zarade su na nivou najslabije plaćenih u javnim službama s nižim stepenom stručne spreme.

Takođe, gotovo trećina zaposlenih je na minimalcu ili ispod njega zbog velikog broja nastavnika s nepunom normom, navodi se u dopisu, i ističe da je odnos zarada s 1:3 pao na 1:1,9 pa je demotivišući faktor izrazito prisutan.

Sindikati traže i da se na ekskurzije, izlete, rekreativnu nastavu primenjuje samo Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i pravilnik, a ne Zakon o javnim nabavkama.

Novac za ekskurzije nije i ne može biti novac buyeta već su to roditeljske pare pa su samo oni pozvani da odlučuju o tome kako će biti trošene, smatraju sindikati, i ističu da su škole obavezne da obezbede dnevnice zaposlenima koji su angažovani na navedenim aktivnostima.

U dopisu se podseća na to da visinu nadoknade nastavnicima za čuvanje i bezbednost dece određuje Savet roditelja.

Izvor: Dnevnik

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...