Početna » Новости » Да ли од стабла не видимо шуму…?!

Да ли од стабла не видимо шуму…?!

Jуче је 28. 10. 2015. године је одржан састанак представника репрезентативних синдиката просвете са представницима Владе Републике Србије у Београду. На том састанку обећана је једнократна солидарна (читај сиротињска) помоћ, а колика ће она бити представницима синдиката ће на састанку 2. новембра саопштити Председник Владе Републике Србије, јер је то питање  може само он да одговори, уосталом као и на многа друга питања. А има и оних питања, која су много важнија за будућност и егзистенцију просветних радника као шио је Закон о планим разредима у јавном сектору!

У Закону о платним разредима нема правде за просветне раднике,  јер тај Закон неће омогућити да запослени у јавном сектору за једнаку сложеност посла и једнако образовање примају једнаку месечну зараду. Очигледно је и тај Закон бацање прашине у очи јавности Србије, а посебно нама просветним радницима, који смо као што и сами знате социјална категорија друштва. Између осталог,  важно је рећи  да одређене категорије запослених у јавној управи као што су јавна предузећа, државне агенције, функционери нису обухваћене Законом о платним разредима који ће се односити на просвету, здравство, полицију….Овакав Закон је већ на јавној расправи а да пре тога просветни синдикати нису обавештени о његовој садржини, а камоли да су учествовали у изради истог Закона, како је потписаним Споразумом  представника репрезентативних просветних синдиката са Владом Републике Србије утврђено. Овако лош Закон ће бити до 20. новембра на јавној расправи а онда ће вероватно по старом добром обичају по хитности бити усвојен у Скупштини Републике Србије. Ако тако буде катастрофално лош материјални статус просветних радника ће бити оверен на дуги период. Немамо много времена да реагујемо!  Време неумитно тече а наши представници синдиката  се шетају од Министра просвете до Председника Владе Републике Србије………

Многи директори незаконито чувају себи радна места и на тим радним местима запошљавају на одређено наставнике који нису били у систему , иако  су у другом, трећем и не знамо више ком мандату и морали би по Закону да на та места упосле колеге који су технолошки вишак 100% .

Много је проблема и тешко је поверовати да ће  они бити решити у понедељак 2. новембра. Нама је потребно успостављање Закона и социјалне правде а не пуста обећања, емпатија  и тапшања по рамену. Зар нисам у праву…?!

 

Председник СПРВ

Милан Трбовић, проф.

 

ОВАЈ ЧЛАНАК МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ     ОВДЕ.

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...